poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zatrzymany samochod przez SKAT  (Przeczytany 114861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Zatrzymany samochod przez SKAT
« Odpowiedź #165 dnia: 22 Maj 2010, 05:29:15 »
A co jeśli samochód na pl. blachach nie jest mój ? Co mogą mi zrobić? Spotkał się ktoś z taką sytuacją ? pozdrawiam

[Posted on: 22 Maj 2010, 04:08:20]

a co jeśli samochód na pl. nie jest mój? co mi mogą zrobić? bo przecież nie mogą mi zabrać auta które nie należy do mnie, a i co jeszcze z samochodami wziętymi w leesing na firmę, piszcie jeśli ktoś spotkał sie z taką sytuacją, pozdrawiam

Moga zabrac auto lub blachy i robia to.Prawnie czy nie to juz inna sprawa ale robia.Nie ma znaczenia czyj jest samochod.Jesli nie masz pozwolenia na poruszanie sie nim po DK w razie zlapania czeka auto laweta.Auto moze byc babci Zeni z Pcimia Dolnego to nie ma znaczeni bo to TOBIE JAKO OSOBIE ktora pracuje w DK nie wolno jezdzic samochodem z zagraicznymi numerami tak samo jak dunczykom.Czy kiedykolwek widzialas/es dunczyka ktory jezdzi autem cioci Jasi z polskimi numerami ?????

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #166 dnia: 22 Maj 2010, 09:16:14 »
Nie wazne kto jest wlascicielem samochodu, wazne ze samochód jezdzi nielegalnie.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 22 Maj 2010, 10:18:31 »
Pewnie, ze nie mozna jezdzic takim autem, ja jezdzilem 2 lata (pozniej zwiozlem) - doznania naprawde bezcenne, ta adrenalina, blokady policyjne, ucieczki waskimi i kretymi uliczkami, 250km/h po autostradzie ... ah, sie rozmarzylem  ::)

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #168 dnia: 22 Maj 2010, 13:21:08 »
Przepisy mowia jednoznacznie: osoba mieszkajaca w Danii moze jezdzic samochodem na obcych rejestracjach pod warunkiem, ze wlasciciel, uzytkownik samochodu siedzi obok, milej jazdy  ;)

keny79

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 23 Maj 2010, 19:56:40 »
Przepisy mowia jednoznacznie: osoba mieszkajaca w Danii moze jezdzic samochodem na obcych rejestracjach pod warunkiem, ze wlasciciel, uzytkownik samochodu siedzi obok, milej jazdy  ;)
czyli dokładnie tak samo jak w przepisach obowiązujących np. w Polsce i jak sądzę na obszarze całej U.E.
i dołączam się do życzeń miłej jazdy  ;D

Offline snorki

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #170 dnia: 24 Maj 2010, 11:37:25 »
A co jeśli pracuję w Danii sezonowo (przez okres 6 miesięcy drugi rok z rzędu). samochód mam na polskich blachach zarejestrowany na mnie w wakacje przyjeżdża moja żona, która nie pracuje i nigdy nie pracowała w Danii i chce jeździć tym samochodem po Danii czy może? Nie maił bym żadnych wątpliwości jeśli samochód był by zarejestrowany na nią a tak mam pewne obawy. Pozdrawiam

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #171 dnia: 29 Cze 2010, 21:55:46 »
Witam, chcę poinformować osoby niedoinfrmowane, że samochód, który wjeżdża lub wyjeżdża z DK, ma SKANOWANE tablice rejestracyjne, foto kabusewcy i pasażera , więc kombinowanie w stylu szwagier , wujek, ciotka, ojciec Rydzyk nie ma sensu. Bo tak to już jest w tym pirackim kraju :o :o :o

:DHAHAHA wedłóg ciebie gdzie znajdują się te magiczne skanery i na jakiej zasadzie skanują  każde auto wjeżdzające do dk? a może to startrek z nieba skanuje wszystkie auta w dk? oczywiscie w szczególnosci te na polskich tablicach ;D

http://ing.dk/artikel/109449-politiet-oensker-automatisk-skanning-af-nummerplader
Wyglada na to ze w kazdej bajce jest troche prawdy ale moze ktos bardziej kumaty w dunskim przetlumaczy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #171 dnia: 29 Cze 2010, 21:55:46 »

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #172 dnia: 29 Cze 2010, 22:44:16 »
To tylko marzenia scietej glowy: zeskanowane numery konfrontowane z roznorakimi registrami, o ile wiem policja (a takze skat, sluzba zdrowia, komuny jobcentere) ma jeszcze komputerowe klopoty z systemami ktore posiadaja od lat.

Offline bloood87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #173 dnia: 29 Cze 2010, 22:46:21 »
to raczej chodzi o skanery w radiowozach ktore chca wprowadzic. maja one na celu skanowanie tablic i podglad ubezpieczenia, przegladu. watpie zeby skanowali zagraniczne tablice. jak juz cie radiowoz upatrzy to i tak cie zatrzyma.

Offline Wocieh

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #174 dnia: 30 Cze 2010, 09:50:54 »
ja mam takie pytanie:

studiowalem w dani przez pol roku, teraz chcialbym przyjechac do kopenchagi na 2 tygodnie w poszukiwaniu pracy jak sie uda znalesc to na 2 miesiace, czy jak bede tylko 2 tygodnie to musze zglaszac do skatu ?? i druga rzecz, samochod nie ejst zarejestrowany na mnie

Offline emilyrose

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #175 dnia: 03 Wrz 2010, 21:53:21 »
czy ktos sie orientuje na jakich zasadach skat rozklada
kare na raty poniewaz mi zabrano blachy wlepiono
kare i odmowili rozlozenia na raty
wyjasnienie-jest Pani tu na stale i miala Pani czas
na przerejestrowanie auta
ale moze ktos mial podobny problem
jakich argumentow uzyc zeby rozlozyli to na raty

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #176 dnia: 04 Wrz 2010, 00:20:47 »
Emilyrose: piszesz na 3 watkach o tym samym lub podobnym problemie, troche o zabranych "blachach (coz za dziwolag jezykowy), troche o rozlozeniu kary na raty, szukasz adwokata. Napisz bardziej konkretnie, byc moze jestem w stanie Ci pomoc, przynajmniej z wyjasnieniem niektorych spraw. Decyzja skatu na pewno zostala ci doreczonana pismie, z ktorego wynika podstawa prawna na jakiej Skat sie oparl  podejmujac te decyzje. Jezeli odebrano Ci samochod, musiasz pamietac, ze oprocz ewentualnego "wykupienia" pojazdu, tzn. dokonania oplaty rejestracji, ponosisz rowniez inne koszty jak juz wspomniana grzywna. nie piszeszczy samochod zostal zabrany - jezeli tak to do kosztow nalezy doliczyc koszty parkowania. Nie pamietam dokladnie w tej chwili kwoty za dobe.  Niedawno ktos pisal o 250 kr./doba.

Offline jaro-de

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #177 dnia: 05 Wrz 2010, 22:50:13 »
czy ktos sie orientuje na jakich zasadach skat rozklada
kare na raty

nie wiem jak rozkłada SKAT ale zawsze można wziąć kredyt w banku i będzie na raty

Offline ahayya

• Podziękowania
« Odpowiedź #178 dnia: 28 Wrz 2010, 20:10:01 »
Troszeczkę czytałam forum na ten temat, ponieważ jeszcze parę dni temu sama nie wiedziałam czy odzyskam auto ze SKAT'u. Na szczęście się udało ponieważ w dniu konfiskaty miałam już wysłany papier z zapytaniem o wyrażenie zgody na poruszanie się na PL blachach. Trwało to 4 miesiące nieprzespanych nocy, ale sama jestem sobie winna. Nie radzę nikomu wybierać się tam dobrym autem. Bo koszty są niesamowite co pewnie wiecie sami. Rada ode mnie: ADWOKAT bez niego jest ciężko, a w moim przypadku bez niego nie odzyskałabym auta. Faktem jest, że trochę kosztuje, ale efekty mogą pozytywnie zaskoczyć. Życzę wszystkim POWODZENIA!

Offline emilyrose

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #179 dnia: 31 Paź 2010, 22:37:45 »
a mozesz napisac ile zaplacilas dla adwokata ?

[Posted on: 28 Paź 2010, 19:38:28]

moze ktos przyblizyc ceny uslug adwokackich w danii?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #179 dnia: 31 Paź 2010, 22:37:45 »

ulga skat na kupno domu

Zaczęty przez mokkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 18999
Ostatnia wiadomość 14 Lut 2013, 19:23:11
wysłana przez Jomir
Skat - tłumaczenie i drobna pomoc

Zaczęty przez MostekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 17847
Ostatnia wiadomość 04 Cze 2008, 17:31:14
wysłana przez Klingon
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23409
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12090
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
Skat odnosnie auta na pl dechach prosze o tlumaczenie/wyjasnienie