poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Uwaga nieuczciwy pracodawca.  (Przeczytany 130303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xlx

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Uwaga nieuczciwy pracodawca.
« Odpowiedź #120 dnia: 18 Gru 2011, 22:26:47 »
witam ja też pracowałem u takiego jednego polaka w firmie MULTI FORMAT , obiecal że jak zaczne pracować to dostane 100kr na ręke , umowe po okresie próbnym który miał trwać 2 tygodnie w polsce zostawiłem żone i dziecko , pużniej okazało się że mam 65kr na godzinę za mieszkanie potrącał po 2000kr i jeszcze inne potrącenia , zjechałem do polski z 5000kr na święta i jakie ja mam mieć święta . a on sie śmiał w oczy i jeszcze powiedział żebym po nowym roku spowrotem przyjechał i uniego dalej pracował i jak zawsze na czarno jakbym miał możliwość to bym udupił go ale jak..
mozesz to zrobic w bardzo prosty sposob -poprostu zostales oszukany i nic za to nie mozesz ale mozesz sie zglosic ot chociazby policja skat czy zwiazki i powiedziec wprost ze miales miec kontrakt a zostales oszukany zajma sie nim odpowiednio , bardzo wielu daje sie w ten sposob naciagnac i wykozystywac sadzac ze pracujac na czarno nie sa w stanie nic zrobic. Nieprawda kazdy moze pojsc i zglosic ze zostal oszukany-obiecano kontrakt ktorego nie ma . Sam mialem podobna sytuacje ale pan i wladca podwinal ogonek kiedy uswiadomilem go co moge zrobic . Wiec bez obaw i nie dajcie sie wykozystywac w przeciwnym razie nigdy to sie nie skonczy.

JULIA1964

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 18 Gru 2011, 22:44:20 »
mozesz to zrobic w bardzo prosty sposob -poprostu zostales oszukany i nic za to nie mozesz ale mozesz sie zglosic ot chociazby policja skat czy zwiazki i powiedziec wprost ze miales miec kontrakt a zostales oszukany zajma sie nim odpowiednio , bardzo wielu daje sie w ten sposob naciagnac i wykozystywac sadzac ze pracujac na czarno nie sa w stanie nic zrobic. Nieprawda kazdy moze pojsc i zglosic ze zostal oszukany-obiecano kontrakt ktorego nie ma . Sam mialem podobna sytuacje ale pan i wladca podwinal ogonek kiedy uswiadomilem go co moge zrobic . Wiec bez obaw i nie dajcie sie wykozystywac w przeciwnym razie nigdy to sie nie skonczy.
Miał on kontrakt ,bo pisze ze pracodawca,,obiecał,,

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #122 dnia: 18 Gru 2011, 22:50:04 »
Pracodawca ma obowiazek w odpowiednim terminie doreczyc pracownikowi kontrakt zatrudnienia. Jezeli po tym terminie (o ile pamietam max. 3 miesiace - moze sie myle) pracodawna nie wyda pracownikowi takiego dokumentu, pracownik powinien reagowac. Nie nalezy zapominac, ze odpowiedzialnosc za prace na czarno ponosza obie strony. Ten kto ja proponuje i ten ktory ja przyjmuje/wykonuje.

fiskeren30

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 18 Gru 2011, 22:55:40 »
Pracodawca ma obowiazek w odpowiednim terminie doreczyc pracownikowi kontrakt zatrudnienia. Jezeli po tym terminie (o ile pamietam max. 3 miesiace - moze sie myle) pracodawna nie wyda pracownikowi takiego dokumentu, pracownik powinien reagowac. Nie nalezy zapominac, ze odpowiedzialnosc za prace na czarno ponosza obie strony. Ten kto ja proponuje i ten ktory ja przyjmuje/wykonuje.

A jak np wygląda sprawa ze świadectwem pracy? Jest obowiązek wystawić coś takiego czy to kwestia dobrej woli pracodawcy?

Offline xlx

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #124 dnia: 19 Gru 2011, 11:00:40 »
[/quot]
kontrakt powinni dac w momencie podjecia pracy zawarte w nim musza byc dosc szczegulowe info dotyczace wyk pracy jak i warunkow polecam zerknac na  http://www.poloniainfo.dk/poradnik-mainmenu-64/52-warunki-pracy moze co niektorym rozjasni to co i jak powinno byc

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #125 dnia: 19 Gru 2011, 17:40:06 »
Nie zawsze firma zlecajaca wykonanie uslugi innej firmie, zdaje sobie sprawe, ze osoby wykonujace u nich prace a zatrudnione w innej firmie, pracuja czesto na czarno. Ma to miejsce najczescie w firmach sprzatajacych supermarkety, duze instytucje, banki. Skat przeprowadzil akcje w wybranych bankach. Oto konkluzja kontroli.

Dato for offentliggørelse 19 dec 2011 12:10
Type Skatteministeriets pressemeddelelse
Resumé 19 bankfilialer slog dørene op efter lukketid, da SKAT kom på besøg for at kontrollere rengøringsarbejdet. Kontrollen var et led i SKATs samarbejde med dansk erhvervsliv om at undgå sort rengøring.

En enkelt rengøringsmedarbejder havde arbejdet sort gennem to år, og fire rengøringsmedarbejderne fik hjælp til arbejdet af deres ægtefæller eller kærester. Det viste resultatet efter SKATs kontrol af i alt 30 rengøringsmedarbejdere i 19 bankfilialer.

- Generelt så det rigtigt fint ud i de banker, vi besøgte, siger afdelingsleder i SKAT, Hanne Nielsen. Hun tilføjer, at bankerne har været meget imødekommende i forbindelse med aktionen, og at SKAT er blevet godt taget imod.

Kontrollen blev foretaget i samarbejde med fem banker, som forinden var blevet introduceret for SKATs nye koncept til, hvordan man kan undgå at lukke sort og illegal arbejdskraft ind i sin virksomhed, når rengøringsopgaven udbydes.

Sort rengøring er mange steder et stort problem. Derfor har SKAT introduceret et nyt koncept, som gennem kontraktbestemmelser og opfølgning giver erhvervslivet mulighed for selv at sikre sig mod sort rengøringsarbejde.

- Vi oplever, at vores koncept har god effekt, og at både erhvervslivet og rengøringsbranchen selv er glade for, at vi har fokus på problemerne. Erhvervslivet har taget det nye koncept til sig, og det er indtil nu implementeret i rengøringskontrakter for mere end 600 mio. kr., fremhæver Hanne Nielsen.

Kontrollen i de 19 bankfilialer er led i en række planlagte kontroller, som SKAT i øjeblikket foretager i samarbejde med købere af rengøringsydelser i flere forskellige brancher. Kontrollen blev gennemført i samarbejde med Københavns Politi Udlændingekontrolgruppen.

Der er yderligere information om vejen til hvid rengøring på skat.dk/rengøring.

Offline xxxx

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #126 dnia: 19 Gru 2011, 22:11:43 »
Witam Panie Andrzeju, Mozna kazdego przed panem przestrzec, dlaczego pan zapomnial powiedziec ze ta suma byla za tydzien pracy??
Dlaczego pan nie nadmienil dlaczego zostal pan zwolniony, i nie uscislil ze to juz trzecia firma z ktorej pan zostal zwolniony z powodu problemow alkoholowych??
A pana jakosc wykonania pracy ??? jest taka jak pana wiedza o ortografii. Jezeli pan chce moge zrobic strone internetowa z pana "dzielami" mozna ja bedzie pokazywac jak nie nalezy tynkowac, murowac czy zalewac posadzki itd.

A o kominie juz nie wspomne. ( komin mial byc prosty a nie krecony)

Serdeczne zyczenia dla nastepnego pana pracodawcy, pozdrawiam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #126 dnia: 19 Gru 2011, 22:11:43 »

JULIA1964

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 19 Gru 2011, 22:21:28 »
Teraz to sie zakreciłam ,kto to jest pan Andrzej ???

Offline xxxx

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #128 dnia: 19 Gru 2011, 23:15:30 »
witam ja też pracowałem u takiego jednego polaka w firmie MULTI FORMAT , obiecal że jak zaczne pracować to dostane 100kr na ręke , umowe po okresie próbnym który miał trwać 2 tygodnie w polsce zostawiłem żone i dziecko , pużniej okazało się że mam 65kr na godzinę za mieszkanie potrącał po 2000kr i jeszcze inne potrącenia , zjechałem do polski z 5000kr na święta i jakie ja mam mieć święta . a on sie śmiał w oczy i jeszcze powiedział żebym po nowym roku spowrotem przyjechał i uniego dalej pracował i jak zawsze na czarno jakbym miał możliwość to bym udupił go ale jak..

Przepraszam Panie Andrzeju

zapomniajem, komin nie byl krecony, Pana koledzy powiedzieli ze byl w ksztalcie banana, a pana nazwali kominiarzem.

Zycze powodzenia w szukaniu pracy (po zaszyciu moze??)

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #129 dnia: 19 Gru 2011, 23:25:32 »
Teraz to sie zakreciłam ,kto to jest pan Andrzej ???

Ja też nie skumałam na początku, ale chyba chodzi o tego nicka andrey351, który pisze posty  ;) Taki jeden mnie ciągle "Malanowską" nazywał  :D, więc wydaje mi się że o to chodzi z tym Andrzejem...
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline stone

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #130 dnia: 28 Gru 2011, 21:10:00 »
Witam. Jest w kopenhaga jeszcze jeden delikwent Dominik J. ( jeździ czerwoną Toyotą  pickup - charakterystyczny samochód FSD)   jeżeli chodzi o przekręty i wykorzystywanie ludzi; Jego zaletą jest wywalanie na kasę w powietrze każdego, nawet znajomych. Jego cecha charakterystyczną jest sposób działania : zaczynasz zlecenie lub pracę. Jest wszystko oki. Wozi po mieście, kupuje żarło, picie, pali z Tobą zielsko itd. Po jakimś tygodniu / dwóch pracy giną narzędzia. On jest bardzo zaskoczony i daje twardo do zrozumienia że znowu o okradli. A co za tym idzie - musi inwestować w nowe narzędzia itd. itd. czyli z kasy dupa . Wracasz do polski z niczym. Po jakimś czasie dzwonisz pytasz o kasę, a on odpowiada że przez ciebie stracił dużo kasy- bo to niby robotę źle zrobiłeś - bo z tego powodu kasy mu nie zapłacili       -  finał wiadomo  jaki . Miedzy czasie dowiadujesz się że na Twoim miejscu już ktoś inny pracuje ale ... uwaga ! Dziwnym trafem tymi samymi narzędziami które niby zgięły - no i wiadomo, mija znowu parę tygodni, narzędzia giną, następni do polski wracają bez kasy itd,itd. Powiem tak : jak mnie zrobił w ten sam sposób skontaktowałem się z kilkoma  które pracowały u tego " delikwenta" . I potwierdziły ten sam sposób działania. Ponadto kontaktują się inni którzy w ostatnim czasie u niego pracowały.
Naprawdę uważajcie na tego gościa. Jeżeli ktoś miał styczność z tym gościem, niech się pochwali swoimi doświadczeniami. 

Offline gumiscph

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +5/-4
« Odpowiedź #131 dnia: 28 Gru 2011, 21:41:35 »
  Ta  Toyote  to chyba  na Bredgade  widzialem . Taki  samochod  to  chyba  musi  miec  bardzo  wysoka  stawke  od  ubezpieczenia ...oj  a  gdyby  tak nagle  sie  na przyklad  od  srubokretu  plaskiego  porysowal  ????? Kurcze  to  by  mu  tak  po  3  razach  chyba  juz  nigdzie  nie  ubezpieczyli   ::)

Offline stone

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #132 dnia: 28 Gru 2011, 22:53:58 »
ciul z jego Toyotą. ważne żeby nikogo już nie oszukał ! A jeżeli chodzi o kasę którą mi wisi, to odda -  kwestia czasu. Jeżeli ktoś padł ofiarą tego przekręta niech da znać na tym forum, a ja przekażę kilka cennych info na jego temat - co, gdzie,  i jak.

Offline michall4

• Podziękowania
« Odpowiedź #133 dnia: 04 Sty 2012, 22:08:18 »
Witam !. Chcialem zapytac czy wie ktos cos moze na temat firmy   post2you    ? Odpowiedzcie szybko z gory dzieki !!

artur111

• Gość
Gazety u Ewa i Maciej Tarka
« Odpowiedź #134 dnia: 05 Sty 2012, 19:11:08 »
Ewa Tarka i Maciej Tarka!
Zajmują się rozwożeniem gazet i ulotek.
Uważajcie na nich. To złodzieje, wyzyskiwacze i oszuści. Wiem, pracowałem dla nich. Zresztą jak wielu innych. Nie płacą na czas, oszukują na godzinach. Toczy się przeciw nim wiele spraw. Wszystkie przegrywają. Płacą ludziom odszkodowania. Nie wierzysz? Wystarczy spytać w związkach 3F, powiedzą bez problemu. Mi związki pomogły. Jednak piszę to abyś uniknął(ęła) niepotrzebnych stresów.
Pamiętaj!
E.T. Distribution Ewa Tarka to złodzieje!

poloniainfo.dk

Gazety u Ewa i Maciej Tarka
« Odpowiedź #134 dnia: 05 Sty 2012, 19:11:08 »

UWAGA! Nie dla każdego A-kasse

Zaczęty przez animattDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 23092
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2018, 03:50:19
wysłana przez animatt
UWAGA na pasazerow

Zaczęty przez mikmi03Dział Hydepark

Odpowiedzi: 4