poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Prośba o porady...  (Przeczytany 10665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
Prośba o porady...
« dnia: 06 Maj 2010, 09:50:30 »
Witajcie!

Mam prośbę do tych, którzy przeszli już procedurę kupna domu o kilka porad, takich "z własnego doświadczenia" jak się do tego zabrać.
Jesteśmy na etapie szukania domku/mieszkania, kredyt w banku już dostaliśmy.
No i teraz co dalej?  Na co zwrócić uwagę szczególną przy wybieraniu lokum, doborze opcji kredytowej itd.
Decyzja to trudna i na lat wiele, więc proszę o jakiekolwiek rady. Każda jest dla mnie cenna :)
Pozdrawiam.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
Odp: Prośba o porady...
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Maj 2010, 10:32:46 »
Witajcie!

Mam prośbę do tych, którzy przeszli już procedurę kupna domu o kilka porad, takich "z własnego doświadczenia" jak się do tego zabrać.
Jesteśmy na etapie szukania domku/mieszkania, kredyt w banku już dostaliśmy.
No i teraz co dalej?  Na co zwrócić uwagę szczególną przy wybieraniu lokum, doborze opcji kredytowej itd.
Decyzja to trudna i na lat wiele, więc proszę o jakiekolwiek rady. Każda jest dla mnie cenna :)
Pozdrawiam.

1. metraż - musisz znać plany na najbliższe lata aby potem nie zmieniać domu bo nagle masz za mało miejsca na kolejne dziecko na przykład.
2. miejsce - masz auto OK, jak nie masz to czy komunikacja jest dobra do dużego miasta.
3. Przy kredycie to musisz pogadać z bankiem jaką opcje najlepiej wybrać gdyż tylko ty i Bank zna twoje dochody
4. Stan domu i jego inwestycje na najbliższe lata (to znajdziesz w raporcie) dobrze to przeanalizuj.
5. Po wyborze domu resztą zajmuje się pośrednik i adwokat więc poza kilkoma podpisami nie masz nic do roboty. Po wyborze domu i kontakcie z pośrednikiem procedura idzie automatycznie.

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maj 2010, 10:45:22 »
Dzięki za odp :)
Odnośnie banku to miałam na myśli czy wybrać Obligationslon czy opcję ze zmiennym oprocentowaniem? Druga jest dogodniejsza do spłaty, ale bezpieczeństwa nie daje...  ???
Pytam, bo nie znam się na tym za bardzo. Podobno jak dotąd zmienne się opłacało...  :-\
Jakie są Wasze opinie? Jak Wy wybraliście i jak to się sprawdza?
Pzdr :)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maj 2010, 11:34:11 »
Odnośnie banku to miałam na myśli czy wybrać Obligationslon czy opcję ze zmiennym oprocentowaniem? Druga jest dogodniejsza do spłaty, ale bezpieczeństwa nie daje...  ???
Pytam, bo nie znam się na tym za bardzo. Podobno jak dotąd zmienne się opłacało...  :-\
Jakie są Wasze opinie? Jak Wy wybraliście i jak to się sprawdza?
Pzdr :)

Ja na początku miałem stałe oprocentowanie dlatego aby mieć przez jakiś czas pewność w ratach za dom. Przy zakupie jest pełno dodatkowych kosztów (adwokat wziął 12 koła). Potem trzeba mieć siano na pierwsze ubezpieczenie domu, bez tego nie przejmiesz nieruchomości. Dlatego dobrze mieć jakąś gotówkę na niespodziewany rachunek.

Niech bank przeliczy każdą opcję dla ciebie, dobrze abyś miała już wybrany dom wtedy kalkulacja będzie dokładniejsza. Dobre określenie budżetu jest wtedy jak nie będziesz ukrywać kosztów.

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Maj 2010, 11:46:41 »
Czyli teraz zmieniłeś oprocentowanie na zmienne? Można dokonać zmiany w trakcie spłaty?
Bank zrobił dla nas kalkulację na Obligationslon i jest znośna, ale w razie, gdyby się coś w przyszłości zmieniło (utrata pracy lub inne nieprzewidziane) wolelibyśmy chyba mniejsza ratę miesięczną... Z drugiej strony zmienne oprocentowanie pewności też nie da...
Słyszałam, że są opcje pół/pół..?

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Maj 2010, 12:11:13 »
Czyli teraz zmieniłeś oprocentowanie na zmienne? Można dokonać zmiany w trakcie spłaty?
Bank zrobił dla nas kalkulację na Obligationslon i jest znośna, ale w razie, gdyby się coś w przyszłości zmieniło (utrata pracy lub inne nieprzewidziane) wolelibyśmy chyba mniejsza ratę miesięczną... Z drugiej strony zmienne oprocentowanie pewności też nie da...
Słyszałam, że są opcje pół/pół..?

Jasne że można zmienić, nie ma z tym najmniejszego problemu. Kwestia co i kiedy można zmienić bank ci wyjaśni.

Dużo zależy od twoich przychodów, im większe tym masz większe pole do manewru.

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maj 2010, 12:26:49 »
:)
Nie gniewaj się, że tak Ci zawracam głowę, ale chwyciłam się i męczę ;)

Jeśli możesz to tak wprost, co byś nam polecił w kwestiach bankowych?
Zakładając, że mamy pole do manewru.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maj 2010, 12:26:49 »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Maj 2010, 13:24:05 »
:)
Nie gniewaj się, że tak Ci zawracam głowę, ale chwyciłam się i męczę ;)

Jeśli możesz to tak wprost, co byś nam polecił w kwestiach bankowych?
Zakładając, że mamy pole do manewru.

niestety nie pomoge tutaj już. Nie znam twoich wpływów i koniecznych wydatków, a domu nie masz wybranego co by można było określić jego miesięczne wydatki.

Bez liczb nie da rady - tzn nawet nie będę analizował bo to sensu nie ma

Pole do manewru każdy ma jak ma zdolnośc kredytową, kwestia tylko jak mocno można to wykonywac.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maj 2010, 13:30:45 »
Kady magler potrafi ci szybciutko okreslic  jak i gdzie najlepiej finansowac w waszym przypadku, bowiem ma w tym interes; ogladajac domy i rozmawiajac z paroma bedziesz wszysko wiedziala.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Maj 2010, 13:56:07 »
na samym oglądaniu to orientacji i kalkulacji się nie wykona - nikt nie wykona.

Podstawą jest raport o stanie domu i jego wydatkach. Oglądając ogłoszenia można poprosić o przesłanie takiego raportu o którym pisałem wcześniej.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Maj 2010, 14:58:31 »
Vera,nie bardzo mam ochote na kolejne spory z toba..
Wiem, ze maglerzy maja programy komputerowe w laptopach + doswiadczenia wiec potrafia szybko i orientacyjnie okreslic sytuacje i chyba o to tylko chodzi pytajacej.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Maj 2010, 15:02:26 »
Wszyscy mowia dzisiaj o kryzysie ekonimczno-finansowym. Kryzys ma rowniez jedna bardzo duza "zalete". Stopy procentowe sa tak niskie jak nigdy (utrzymywane na niesamowicie niskim poziomie, aby zachecic inwestorow do wzmozenia aktywnosci gospodarczej). Dlaczego o tym pisze. Nabywajac nieruchomosc finansowana poprzez "obligationslån", tzn. ze stalymi odsetkami, i gdzie znasz swoj wydatek miesieczny na caly okres kredytu instytucji (kreditforeningen) typowo 30 lat, zbliza sie szansa finansowania pozyczki 4% obligationslån. Chyba takiej stopy procentowej jeszcze nie bylo. W chwili obecnej kurs tych obligacji jest okolo 95, tzn. nie tak 100% doskonaly, bo tracisz przy podjeciu pozyczki okolo 5 punktow. Jezeli kurs zblizy sie do 97 lub wiecej nie zastanawialbym sie ani chwili na takie finansowanie. Sadze, ze szansa na wzrost kursu obligacji jest duza. Inwestorzy obawiajac sie krachu Poryugalii, hiszpanii i moze Wloch "uciekaja" do obligacji (popyt=wzrost kursow). Taka jest moja opinia.

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Maj 2010, 15:22:18 »
No, może jakoś zawile piszę, ale chodziło mi o to, jaka waszym zdaniem jest najkorzystniejsza opcja kredytowa? 
Aby raty nie były zbyt wysokie, ale i ryzyko nie za duże? Aby mogła w miarę spokojnie w nocy spać ;)
Sprawdzam wszystko - tilstandsrapport, energimaerke, opłaty według danych w ofercie.
Tylko z tym kredytem mam problem...  ???

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Maj 2010, 21:43:55 »
Tak zeby i raty nie byly za wysokie i zeby ryzyko bylo nie za duze to niestety jeszcze nie ma :-)

Albo fastforrentet lån z wyzszymi ratami i bez ryzyka, albo flexlån z nizszymi ratami ale bez gwarancji co stanie sie za rok.

W tej sytuacji sa wszyscy kupujacy i kazdy musi sam podjac decyzje. Wziasc pod uwage dochody, prace, mozliwosci wyzszych zarobków w przyszlosci i ryzyko utraty pracy, dwa dochody czy czasowo tylko jeden, ile dzieci, a moze nastepne w planie? Na te wszystkie i wiele wiecej pytan sami musicie znalezc odpowiedzi a potem wybrac odpowiedni do waszej teraz-i w przyszlosci sytuacji finansowej - sposób kredytowania.

Powodzenia
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Maj 2010, 09:07:31 »
Hehe, wiem,że nie ma, ale ja bym chciała... ;)

Skłaniam się ku finansowaniu pół/pół. To chociaż połowę nocy spokojnie prześpię  ;D
Przeglądałam prognozy na przyszłe lata i wychodzi, że stopy procentowe, które spadły w skutek kryzysu i innych, w końcu odbiją się i pójdą w górę. Pytanie tylko na ile i o ile...?
Analitykiem nie jestem, absolutnie, więc się nie wymądrzam. Jak to widzicie?
Pzdr i dzięki wszystkim pomagającym :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Maj 2010, 09:07:31 »

Prośba

Zaczęty przez delfinDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 25614
Ostatnia wiadomość 22 Maj 2008, 19:33:32
wysłana przez Jomir
Prosba o przetlumaczenie

Zaczęty przez diinusDział Tłumaczenia