poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w PL  (Przeczytany 78713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ReFormer

• Gość
Odp: Rozliczenie w PL
« Odpowiedź #60 dnia: 02 Lut 2011, 17:29:47 »
witam to moze ja prosze niech mi to ktos normalnie wytlumaczy bo jak to wszystko czytam to nic nie rozumiem
przyklad 1
pracowalem w danii w 2008 roku od lutego do pazdziernika w tym czasie zarobilem okolo 120 tys koron rozliczylem sie ze skatem otrzymalem 3800 koron zwrotu dodam ze pracowalem tylko na 8% w tym samym czasie tj. od marca do konca roku bylem zarejestrowany w pl zarobilem tam 15 tys zl w pl zaplacilem od tego podatek lecz o danii nic nie wspomnialem poniewaz nic nie wiedzialem i teraz pytanie czy jak mnie sprawdza to od tych dunskich zarobkow bede musial zaplacic podatek w pl czy bedzie to tylko zsumowane tzn.kwota zarobion w pl i w dk i ustalenie progu podatkowego dla kwoty zarobionej w polsce i np. policza mi wyzszy podatek tylko od kwoty zarobionej w pl
przyklad 2

To o czym piszesz to metoda wylaczenia z progresja, obowiazuje od 2011 roku. Wowczas obowiazywala metoda odliczenia proporcjonalnego:
http://www.podatki.biz/artykuly/18_3441.htm

Jako, ze podatek zaplacony w Danii byl bardzo niski to bedziesz mogl te 8% odliczyc w calosci.

Tak na duze oko - zarobiles lacznie ok. 75 000, podatek w PL wynioslby ok. 17 000 to bys musial doplacic miedzy 10 000 a 13 000zl.

tylda

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Lut 2011, 17:37:13 »
To o czym piszesz to metoda wylaczenia z progresja, obowiazuje od 2011 roku. Wowczas obowiazywala metoda odliczenia proporcjonalnego:
http://www.podatki.biz/artykuly/18_3441.htm

Jako, ze podatek zaplacony w Danii byl bardzo niski to bedziesz mogl te 8% odliczyc w calosci.

Tak na duze oko - zarobiles lacznie ok. 75 000, podatek w PL wynioslby ok. 17 000 to bys musial doplacic miedzy 10 000 a 13 000zl.

Reformer, na pewno chciałeś dobrze, ale robisz zamieszanie.
Monitor nie zapłaci w Polsce podatku od dochodów uzyskanych w Danii w 2008 roku, bo wówczas obowiązywała już ulga abolicyjna.

Offline monitor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #62 dnia: 02 Lut 2011, 17:44:48 »
Monitor nie zapłaci w Polsce podatku od dochodów uzyskanych w Danii w 2008 roku, bo wówczas obowiązywała już ulga abolicyjna.
i nadal nic nie wiem kazdy mowi co innego??? tylda mozesz mi to jakos wyjasnic ile miej wiecej powinienem zaplacic??

tylda

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Lut 2011, 17:49:02 »
Zapłacisz tylko wyższy podatek od dochodów uzyskanych w Polsce, bo po doliczeniu duńskich dochodów do ogólnego dochodu, wpadniesz w drugi próg podatkowy.
NIE ZAPŁACISZ podatku od dochodu uzyskanego w Danii w 2008.

Monitor, proponuję, żebyś wziął swoje ostateczne rozliczenie ze SKAT za 2008, PIT 2008, który złożyłeś w 2009 i przejdź się do jakiegoś biura rachunkowego - pomogą Ci (za kilkadziesiąt złotych) przygotować te korektę PIT 2008. Widzę, że sam możesz mieć problem z samodzielnym rozliczeniem.
Potrzebna będzie także informacja, ile dni w roku 2008 spędziłeś w Danii w związku z pracą, aby obliczyć ogólną kwotę tzw. diet delegacyjnych, którą to kwotę możesz odliczyć od dochodu uzyskanego w Danii.

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Lut 2011, 19:44:51 »

Co racja to racja, dopabuse raczkuje w tej tematyce ;)

Troche pogoogle`owalem, zapoznalem sie z ulga i pobawilem liczbami i wyszlo, ze monitor powinien zaplacic ok. 3500zl podatku (uwzgledniajac ulge abolicyjna) - na duze oko. Odejmujac podatek, ktory juz zaplacil (pewnie cos kolo 2000zl) - wyjdzie kwota doplaty, na duze oko 1500zl.

Ulga = jesli ktos nie osiaga dochodow w Polsce to i tak nie zaplaci ani grosza podatku.

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Lut 2011, 21:04:35 »
No niestety muszę was zmartwić, to że nie mamy do zapłaty podatku w Polsce ( bo nie osiągnęliśmy dochodu i wyliczeń wychodzi na zero), to tylko połowa sukcesu. Druga połowa otóż tkwi w zwrocie podatku od SKAT, który rozliczając się w Polsce według prawa trzeba w całości zwrócić do US:/ niestety:

"Od roku 2007 w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych jest przepis art. 45 ust. 3a pkt 5.  Czytamy w nim:

W przypadku otrzymania zwrotu uprzednio zapłaconego za granicą i odliczonego podatku, w zeznaniu podatkowym składanym za rok podatkowy, w którym wystapiły te okoliczności, podatnik jest zobowiązany doliczyć do podatku kwoty uprzednio odliczone.

Z tego przepisu wynika, że osoba, która otrzymała zwrot podatku zapłaconego wcześniej za granicą, powinna go doliczyć do podatku polskiego i wpłacić do fiskusa. Warunkiem jest jednakże – zgodnie z tym przepisem – aby podatek polski został wcześniej pomniejszony o podatek zagraniczny (zgodnie z metodą unikania podwójnego opodatkowania - metodą zaliczenia)
."

tylda

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Lut 2011, 21:14:38 »
No niestety muszę was zmartwić, to że nie mamy do zapłaty podatku w Polsce ( bo nie osiągnęliśmy dochodu i wyliczeń wychodzi na zero), to tylko połowa sukcesu. Druga połowa otóż tkwi w zwrocie podatku od SKAT, który rozliczając się w Polsce według prawa trzeba w całości zwrócić do US:/ niestety:

"Od roku 2007 w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych jest przepis art. 45 ust. 3a pkt 5.  Czytamy w nim:

W przypadku otrzymania zwrotu uprzednio zapłaconego za granicą i odliczonego podatku, w zeznaniu podatkowym składanym za rok podatkowy, w którym wystapiły te okoliczności, podatnik jest zobowiązany doliczyć do podatku kwoty uprzednio odliczone.

Z tego przepisu wynika, że osoba, która otrzymała zwrot podatku zapłaconego wcześniej za granicą, powinna go doliczyć do podatku polskiego i wpłacić do fiskusa. Warunkiem jest jednakże – zgodnie z tym przepisem – aby podatek polski został wcześniej pomniejszony o podatek zagraniczny (zgodnie z metodą unikania podwójnego opodatkowania - metodą zaliczenia)[/
i]."

Oczywiście, ale tych komplikacji łatwo uniknąć: jeśli rozliczasz się z polskim US wykazujesz podatek faktycznie zapłacony w Danii, na podstawie rocznego rozliczenia, co jest tym prostsze, że ze SKAT można rozliczyć się wcześniej.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #66 dnia: 02 Lut 2011, 21:14:38 »

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 02 Lut 2011, 21:18:11 »
Mario87 zakreciles ;)

"Z tego przepisu wynika, że osoba, która otrzymała zwrot podatku zapłaconego wcześniej za granicą, powinna go doliczyć do podatku polskiego i wpłacić do fiskusa. Warunkiem jest jednakże – zgodnie z tym przepisem – aby podatek polski został wcześniej pomniejszony o podatek zagraniczny (zgodnie z metodą unikania podwójnego opodatkowania - metodą zaliczenia)."

Z tego wynika, ze jednak byly dochody w Polsce.

Poza tym jest mowa o "zwrocie uprzednio zapłaconego za granicą i odliczonego podatku" - czyli placisz podatek - a pozniej go Tobie zwracaja. Normalnie jak sie rozliczasz - to placisz podatek i nikt go Tobie nie zwraca.

I podaj zrodlo, bo jezyk tego tekstu nie jest chyba profesjonalny ;)

tylda

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Lut 2011, 21:21:31 »
Mario87 zakreciles ;)

I podaj zrodlo, bo jezyk tego tekstu nie jest chyba profesjonalny ;)

Reformer, Mario poprawnie cytuje.

Poza tym ciekawi mnie jak obliczyłeś (choćby szacunkowo) podatek jaki powinien zapłacić Monitor.
Przecież nie masz podstawowych danych: czy 120 tys. dkk to dochód brutto, czy 15 tys. zł to dochód brutto, ile Monitor miał potrąconych składek na ubezpieczenie zdrowotne, ile na ubezpieczenie społeczne, itd, itd.
Bez tych informacji trudno brać się za jakieś obliczenia.
« Ostatnia zmiana: 02 Lut 2011, 21:39:42 wysłana przez tylda »

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Lut 2011, 21:36:56 »
Proszę źródło: http://abolicja.wordpress.com/zwrot-podatku-z-zagranicy-a-abolicja-podatkowa/

A co do rozliczenia wcześniejszego to jest pewne małe "ale" (takie jak w "ani mru mru" ale ale!!);)
Otóż można uniknąć zwrotu naszego zwrotu do US;), składając rozliczenie np. za 2009 rok i rozliczając się z podatku jeszcze w 2009 roku. W przeciwnym wypadku jeżeli otrzymamy go (nasz zwrot) w 2010 niestety musimy oddać go w całości. Ja osobiście czekam na odpowiedź od radcy prawnego, jak należy traktować ten zwrot czy jako dochód czy oddawać w całości- gdyż pojawiały się sprzeczne opinie na ten temat i postanowiłem podeprzeć się odpowiednimi przepisami:) jak uzyskam jakąś odpowiedź to ją wrzucę:) 

tylda

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Lut 2011, 21:45:14 »
Proszę źródło: http://abolicja.wordpress.com/zwrot-podatku-z-zagranicy-a-abolicja-podatkowa/

A co do rozliczenia wcześniejszego to jest pewne małe "ale" (takie jak w "ani mru mru" ale ale!!);)
Otóż można uniknąć zwrotu naszego zwrotu do US;), składając rozliczenie np. za 2009 rok i rozliczając się z podatku jeszcze w 2009 roku. W przeciwnym wypadku jeżeli otrzymamy go (nasz zwrot) w 2010 niestety musimy oddać go w całości. Ja osobiście czekam na odpowiedź od radcy prawnego, jak należy traktować ten zwrot czy jako dochód czy oddawać w całości- gdyż pojawiały się sprzeczne opinie na ten temat i postanowiłem podeprzeć się odpowiednimi przepisami:) jak uzyskam jakąś odpowiedź to ją wrzucę:) 

Oczywiście, jest to pewien problem. Ale można go uniknąć, nie wykazując w polskim rozliczeniu np. za rok 2010 zapłaconego w Danii podatku w roku 2009, jeśli został on nam zwrócony w 2010 roku.
I już warunek, o którym mowa w Twoim cytacie nie jest spełniony:
"Z tego przepisu wynika, że osoba, która otrzymała zwrot podatku zapłaconego wcześniej za granicą, powinna go doliczyć do podatku polskiego i wpłacić do fiskusa. Warunkiem jest jednakże – zgodnie z tym przepisem – aby podatek polski został wcześniej pomniejszony o podatek zagraniczny (zgodnie z metodą unikania podwójnego opodatkowania - metodą zaliczenia."

Dlatego należy rozliczyć się ze Skatem jak najwcześniej, zanim rozliczysz się z polskim US.

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Lut 2011, 21:49:46 »
tylda - obliczenia byly dokonywane "na duze oko", przy zalozeniu, ze to dochody brutto.

I dokladnie - jak mowisz - jak masz rozliczenie ze SKAT-em to sie o zadne zwroty / doplaty nie martwisz.

Poza tym - ulga abolicyjna nie obowiazuje?

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Lut 2011, 22:01:13 »
Zależy za jakie lata masz na myśli ulgę abolicyjną. Za 2010 już nie. No właśnie zacząłem drążyć temat ostatnio bo za 2009 rok moim zeznaniem się zajmowała osoba która pracuje w US i rzekomo miała się znać na przepisach, a nie do końca chyba jej to wyszło i zostałem ze zwrotem za 2009 rok podatku, który uzyskałem w 2010, a który ona odliczyła. Tak się siedzę i zastanawiam jak to teraz ugryźć:/ czy złożyć korektę zeznania za 2009 czy po prostu wpłacić do US ten zwrot ze SKAT w tym roku.

tylda

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Lut 2011, 22:22:10 »
Zależy za jakie lata masz na myśli ulgę abolicyjną. Za 2010 już nie. No właśnie zacząłem drążyć temat ostatnio bo za 2009 rok moim zeznaniem się zajmowała osoba która pracuje w US i rzekomo miała się znać na przepisach, a nie do końca chyba jej to wyszło i zostałem ze zwrotem za 2009 rok podatku, który uzyskałem w 2010, a który ona odliczyła. Tak się siedzę i zastanawiam jak to teraz ugryźć:/ czy złożyć korektę zeznania za 2009 czy po prostu wpłacić do US ten zwrot ze SKAT w tym roku.

Co masz na myśli pisząc: "za 2010 już nie"?

Osoba rozliczająca Cię zapewne zrobiła wszystko ok, nie mogła przecież wiedzieć, że dostaniesz zwrot podatku.
Moja propozycja: złóż korektę z pismem wyjaśniającym, że w pierwszym rozliczeniu podałeś błędną kwotę podatku zapłaconego za granicą, bo faktycznie zapłaciłeś tyle a tyle. Nie wchodź w szczegóły.

[Posted on: 02 Lut 2011, 22:15:21]

Poza tym - ulga abolicyjna nie obowiazuje?

Nie rozumiem?:)

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Lut 2011, 22:25:24 »
miałem na myśli ulgę abolicyjną:) no tak właśnie myślę, bo szczerze mówiąc to rok temu próbowałem znaleźć jakieś informacje przed złożeniem deklaracji, ale było kiepsko, no a w tym już wiem na czym mniej więcej stoję. Nawet wyszedłem sam z propozycją do osoby która mnie rozliczała, żeby tak ten podatek potraktować, jak bym go wcale nie zapłacił w Danii bo już wtedy miałem zwrot. Jednak otrzymałem informację, iż nie można ale jestem zły na siebie że od razu głębiej nie drążyłem!! Ale w tym roku już zmienię osobę rozliczającą... Dziękuję bardzo za odpowiedź Tylda:) mam nadzieję, że to jakoś wyprostuję:) pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie jeżeli takowe zrobiłem:)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #74 dnia: 02 Lut 2011, 22:25:24 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9188
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23409
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10201
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc