poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w PL  (Przeczytany 78702 razy)

tylda

• Gość
Odp: Rozliczenie w PL
« Odpowiedź #75 dnia: 02 Lut 2011, 22:29:49 »
miałem na myśli ulgę abolicyjną:) no tak właśnie myślę, bo szczerze mówiąc to rok temu próbowałem znaleźć jakieś informacje przed złożeniem deklaracji, ale było kiepsko, no a w tym już wiem na czym mniej więcej stoję. Nawet wyszedłem sam z propozycją do osoby która mnie rozliczała, żeby tak ten podatek potraktować, jak bym go wcale nie zapłacił w Danii bo już wtedy miałem zwrot. Jednak otrzymałem informację, iż nie można ale jestem zły na siebie że od razu głębiej nie drążyłem!! Ale w tym roku już zmienię osobę rozliczającą... Dziękuję bardzo za odpowiedź Tylda:) mam nadzieję, że to jakoś wyprostuję:) pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie jeżeli takowe zrobiłem:)

E tam, takie zamieszanie, to żadne zamieszanie;) Ważne, że da się rzeczowo wymienić opiniami.
To stanowisko urzędniczki US, która Cię rozliczała wcale mnie nie dziwi. Bo gdyby potraktować rzecz ortodoksyjnie, to miała rację.
Ale jest to nonsens z punktu widzenia zdrowego rozsądku.
Bo jest tu, moim zdaniem, pewna kolizja przepisów dotyczących metody proporcjonalnego odliczenia i przepisów o uldze abolicyjnej, która powoduje nonsensowną sytuację.
Dlatego w piśmie załączonym do korekty nie wchodź w szczegóły za mocno, napisz po prostu, że podałeś błędną kwotę. I tyle.
« Ostatnia zmiana: 02 Lut 2011, 22:39:57 wysłana przez tylda »

Offline Mario87

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-1
« Odpowiedź #76 dnia: 02 Lut 2011, 22:48:20 »
tylda a mam takie pytanko jeszcze na koniec;) bo przy obliczaniu dochodów i podatku, trzeba zastosować przeliczenia na zł:) i od całe puli podatku mam odjąć podatek mi zwrócony czy jakoś pomniejszać wpłacony podatek co miesiąc??

tylda

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Lut 2011, 23:05:12 »
tylda a mam takie pytanko jeszcze na koniec;) bo przy obliczaniu dochodów i podatku, trzeba zastosować przeliczenia na zł:) i od całe puli podatku mam odjąć podatek mi zwrócony czy jakoś pomniejszać wpłacony podatek co miesiąc??

Jeśli miałoby to być całkowicie poprawnie, to powinieneś przeliczać odpowiednio pomniejszony podatek co miesiąc.
Ale jeśli zrobisz to na skróty,odliczając zwróconą kwotę od ogólnej kwoty podatku i pozostałą kwotę przeliczając wg średniego kursu korony, to nie będzie to wielkim odstępstwem. A na pewno nie wpłynie to na wynik końcowy rozliczenia (ulga abolicjna).
Ale to już Twoja decyzja, jak zrobisz;)

Offline monitor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Lut 2011, 08:36:42 »
Co masz na myśli pisząc: "za 2010 już nie"?

Osoba rozliczająca Cię zapewne zrobiła wszystko ok, nie mogła przecież wiedzieć, że dostaniesz zwrot podatku.
Moja propozycja: złóż korektę z pismem wyjaśniającym, że w pierwszym rozliczeniu podałeś błędną kwotę podatku zapłaconego za granicą, bo faktycznie zapłaciłeś tyle a tyle. Nie wchodź w szczegóły.

[Posted on: 02 Lut 2011, 22:15:21]

Nie rozumiem?:)
tylda to jesli po obliczeniu tego wszystkiego ujmujac te wszystkie ulgi itd. wyjdzie mi w pl kwota x do zaplaty a w danii otrzymalem zwrot 3800 koron to musze to dodac do tej kwoty 3800 i zaplacic czy tak??

tylda

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Lut 2011, 16:29:56 »
tylda to jesli po obliczeniu tego wszystkiego ujmujac te wszystkie ulgi itd. wyjdzie mi w pl kwota x do zaplaty a w danii otrzymalem zwrot 3800 koron to musze to dodac do tej kwoty 3800 i zaplacic czy tak??

Wyżej już była o tym mowa dość szczegółowo.
No to jeszcze raz:
W korekcie zeznania podatkowego za 2008 rok oprócz dochodów polskich wykaż dochody uzyskane w Danii.
Natomiast jako kwotę podatku zapłaconego w Danii (od w/w dochodów) podaj ostateczną kwotę podatku, czyli tę już po zwrocie nadpłaty podatku.
Wszystkie te informacje masz w arsopgorelse za 2008 rok.
Od dochodu duńskiego odejmij tzw. diety delegacyjne (30% diety za każdy dzień) za okres pobytu w Danii w trakcie trwania umowy o pracę.
Dopabuse tak pomniejszony dochód wpisz do polskiego rozliczenia.
Będziesz miał do zapłaty wyższy podatek za dochody polskie (we wcześniejszych wpisach mogłeś przeczytać dlaczego). I to wszystko co powinieneś zapłacić.
Nie mów nic w US o zwróconym Ci podatku - w korekcie rozliczenia wykażesz przecież ostatecznie zapłacony podatek.

Jednak uważam, że nie powinieneś robić tej korekty samodzielnie - nie bardzo się orientujesz w sprawach podatkowych.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Lut 2011, 18:34:09 »
Mam pytanie , parę dni temu byłem światkiem lekkiej sprzeczki w sprawie rozliczania w Polsce , każdy miał swoją rację -Jka ma postąpić osoba która pracuje w Danii -

1 Polskim kontrakcie (zatrudniona w Polsce )
2 Duńskim pomniejszonym kontrakcie.
3 Normalnym kontrakcie (sto kilkanaście koron na godzinę , z wszystkimi podatkami i składkami).
Osoba tutaj pracuje jako vikar i w ciągu roku pracuje w wyżej wymienionej formie , dodam że kontrakty się nakładaj.

Dodam że osoba twierdzi że nie musi się rozliczać w Polsce ani zgłaszać do Skatu polskiego dochodu z pracy tutaj.

tylda

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Lut 2011, 19:03:56 »
Jak to kontrakty się nakładają? Tzn. jest jednocześnie zatrudniony w trzech firmach?
I co to jest duński kontrakt pomniejszony?

Moim zdaniem ta osoba powinna się rozliczać w Polsce. Tym bardziej, że w Polsce osiąga dochody, ponieważ jest zatrudniona w polskiej firmie, która oddelegowała ją do pracy w Danii.
Teoretycznie jest możliwa taka sytuacja: Polski obywatel przebywający w Danii i posiadający duńską rezydencję podatkową, podejmuje okresowo pracę za pośrednictwem polskiej firmy czyli formalnie jest zatrudniony poza Danią, ale w Polsce posiada ograniczony obowiązek podatkowy czyli rozlicza się tylko z polskich dochodów, a w Danii z dochodów duńskich oraz polskich (duńska rezydencja).
Jednak wątpliwa jest korzystność tego rozwiązania z uwagi na obowiązywanie w Polsce ulgi abolicyjnej.
Ale oczywiście decydujący jest stan faktyczny, czyli to, jaką rezydencję ten ktoś posiada.
Tak czy siak, z któryms urzędem skarbowym, duńskim lub polskim, będzie miał na pieńku. Albo z oboma naraz.

Skoro jedak ten ktoś uważa, że wie lepiej, nie przekonuj go.
Wobec coraz ściślejszej współpracy urzędów skarbowych obu krajów może dość szybko zostać wyprowadzony z błędu.
Ale to nie Twój problem, przecież.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 10 Lut 2011, 19:03:56 »

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #82 dnia: 10 Lut 2011, 19:21:01 »
Pomniejszony- coś co działa  w ogrodnictwie , 62 korony brutto (lub coś koło tego), nie mam pojęcia czy te kontrakty nie są na kilka dni , ale czasami się nakładają , na przykład pracuje tydzień na polskich warunkach przez firmę polską ,w następnym tygodniu pracuje tam gdzie płacą 62 korony(duński kontrakt ) a w między czasie (sobota, niedziela )pracuje u vikara na normalnych warunkach i stawkach. Sam się w tym powoli gubię.

rafalk

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Lut 2011, 19:26:19 »
  a  ta  praca  to  w  tym  samym  miejscu  za  kazdym  razem  czy    w  3  roznych  ????   

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #84 dnia: 10 Lut 2011, 19:40:58 »
Jedno miejsce pracy na pl. warunkach  , następne na pomniejszonych , a trzecie i czwarte miejsce nie wyszło z układu zbiorowego i płaci ponad sto kilkanaście koron - każde miejsca pracy inne ale pośrednik który tam kieruje jest jeden i do tego dochodzi firma z polski w której jest zatrudniony .Ale dokładnie nie wiem jakie długie są poszczególne kontrakty , nie dopytywałem .

Taki bałagan zaczął się  w maju 2009 i teraz będzie się to odbijać czkawką w stosunkach z US i Skatem.

tylda

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Lut 2011, 19:43:47 »
Taki bałagan zaczął się  w maju 2009 i teraz będzie się to odbijać czkawką w stosunkach z US i Skatem.

Ten bałagan trwa dłużej. A wynika głównie z naszego polskiego podejścia: jakoś to będzie/może mnie nie złapią/a co sobie będę głowę zawracał itp

Offline as.vejle

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #86 dnia: 01 Kwi 2011, 19:58:52 »
z tego co czytam wychodzi że to dopabuse początek zawieruchy.znałem bardzo dużo osób które pracowały w 2007 w dk na 8% nabusezliczając tego w ogóle w polsce.niektóre ciągneły to przez 2008 albo nawet 2009.
jeszcze ktoś dostał wezwanie do us w sprawie zaległych rozliczeń?

Offline slawekceli

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #87 dnia: 02 Kwi 2011, 20:39:23 »
Witam. Ja odkąd  pracuję w DK zawsze rozliczałem się w PL,a raczej rozliczało mnie biuro rachunkowe. W ubiegłym tygodniu dostałem wezwanie do  US ,celem wyjaśnienia i złożenia korekty PIT-a za rok 2007.Chodzi  o to,że pani  rozliczając mnie ,popełniła błąd.Ogólnie mówiąc,mam  mniejsze kwoty na  rozliczeniu ,niż te co podał skat  do PL.Dodam że cały rok pracowałem  w Dk.Teraz poszedłem  do innego biura z tymi dokumentami i tam,pan mi powiedział ,że nie jestem pierwszy. W moim przypadku po korekcie wychodzi że mam zapłacić 7tyś.zł.Pytanie moje brzmi;Jakie są szanse że tego nie bedę musiał płacić dodam,że obawiam się iż kolejne lata ,czyli 2008 i 2009 też będą wymagać korekty.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #88 dnia: 02 Kwi 2011, 22:02:22 »
Witam. Ja odkąd  pracuję w DK zawsze rozliczałem się w PL,a raczej rozliczało mnie biuro rachunkowe. W ubiegłym tygodniu dostałem wezwanie do  US ,celem wyjaśnienia i złożenia korekty PIT-a za rok 2007.Chodzi  o to,że pani  rozliczając mnie ,popełniła błąd.Ogólnie mówiąc,mam  mniejsze kwoty na  rozliczeniu ,niż te co podał skat  do PL.Dodam że cały rok pracowałem  w Dk.Teraz poszedłem  do innego biura z tymi dokumentami i tam,pan mi powiedział ,że nie jestem pierwszy. W moim przypadku po korekcie wychodzi że mam zapłacić 7tyś.zł.Pytanie moje brzmi;Jakie są szanse że tego nie bedę musiał płacić dodam,że obawiam się iż kolejne lata ,czyli 2008 i 2009 też będą wymagać korekty.

Dostales informacje z US ze Skat przeslal informacje o Twoich dochodach za 2007 z Danii?????Mysle ze jesli Skat przesyla takie info do Polski to wielumioch znajomych bedzie mialo problem.Chodzi o to ze poprostu olali rozliczanie w PL.
Ps.Od 2008 obowiazuje ula abolicyjna wiec jesli ktos w US w Pl bedzie sprawdzal dochody z Danii to chyba tylko dla sportu!Ale kto wie!!!Zboczencow nie brakuje. ;D ;D ;D

Offline slawekceli

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #89 dnia: 02 Kwi 2011, 22:16:00 »
A no tak.Skat przesłał  do US  .Tyle tylko że abolicja  chyba nie dotyczy korekt,nie wiem jak to ugryźć.Jestem umówiony w poniedziałek  w US z korektą.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 02 Kwi 2011, 22:16:00 »

Rozliczenie

Zaczęty przez edipolo1Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 9188
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2007, 21:39:16
wysłana przez edipolo1
skat a rozliczenie w Polsce!!!!!!!!!!!!!!

Zaczęty przez julkaDział Podatki

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 23408
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2008, 11:00:00
wysłana przez julka
Zerowy dochód. Rozliczenie.

Zaczęty przez pablito08Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10199
Ostatnia wiadomość 27 Kwi 2011, 22:07:12
wysłana przez pablito08
Chorobowe a rozliczenie - proszę o pomoc