poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CZY DOKTOR JOSEPH MIAL RACJE.....?  (Przeczytany 48189 razy)

piotr1

• Gość
Odp: CZY DOKTOR JOSEPH MIAL RACJE.....?
« Odpowiedź #75 dnia: 23 Mar 2013, 07:43:18 »
A wracając do tematu tchórzostwa Duńczyków, to wybrali po prostu jedyne rozsądne wyjście. Są w mojej rodzinie Duńczycy, którzy opowiadali mi o początkach wojny, której byli naocznymi świadkami. Nie uważam, że powodem kapitulacji było tchórzostwo.
Piotr jest tu, tak jak pisał, jedynie dla kasy, rzuca tematy dla prowokacji (co jest w sumie ok, bo to forum dyskusyjne  ;) ) ale dobrze by mu zrobiło gdyby poznał jakieś normalne duńskie towarzystwo, bo czytając jego różne wątki to śmiem przypuszczać że jego środowisko jest niezbyt ciekawe lub w ogóle go nie ma. Co by nie dziwiło, jeśli chłopina ma podejście do świata, że jeśli ktoś ugodowo podchodzi do jakiejkolwiek sprawy, to jest tchórzem. Bo prawdziwy mężczyzna to od razu po "ryju" by dał. Jeśli chcesz Piotruś to podaj swój adres, a przyślę ci paru znanych mi Duńczyków, którzy za twoją wypowiedź o tchórzostwie Duńczyków bynajmniej nie zareagują tchórzostwem, ale po "męsku" załatwią z tobą sprawę. Założę się że narobiłbyś w gacie gdybyś ich tylko zobaczył, a oni baaardzo chętnie pokazują swoją "męskość" i "odwagę", tylko szukają okazji.

Proszę nie pytać skąd takich znam  ;D Mieszkam tu długo i miałam okazję poznać różne środowiska, aczkolwiek wyżej wymienione nie jest moim ulubionym  ;D Ale za to są taaacy męscy i odważni - jeśli walenie po mordzie i strzelanie do ludzi jest miarą męskości i odwagi dla niektórych   ;D  ;D  ;D

Więc wg ciebie tchorzostwo jest jedynym rozsądnym wyjściem?- pozazdrościć...ciekawy jestem w takim razie Twojej opinii o obronie westerplatte, o polskich kawalerzystach i wielu innych aktach nabusezsadnosci polskiej w czasie 2 wojny światowej...moje środowisko to paru dunow pracujących ze mną i masa innych dunow przyjeżdżających ciezarowkami- wg mnie to przeciętne,duńskie towarzystwo...niestety, jestem tu krótko i nie mam jeszcze takich groźnych dunow za znajomych więc chyba powinienem sie bać, co?zwlaszcza ze jestem sam a ty chcesz mi podeslij stado dzikich dunow...
Hehehehheh....Ales mnie rozbawil tym towarzystwem które chcesz mi podeslac...po 1sze- to żałosne, po 2 gie- podeslij, z chęcią sie przekonam i zmienię zdanie na temat tych tchorzy....tyle ze wiesz co- napisał 41 wcześniej ze duny sa chojraki w paru, to tez prawda, więc poproszę tych twoich fajnych znajomych( i ty mi będziesz mówić o moim towarzystwie, sama mając takie jakie masz...żenada)- pojedynczo...i powtarzam, ciekawy jestem twojego zdania na temat mestwa Polaków w czasie 2 giej wojny...a moze wobec tego , skoro duny sa rozsądni i tacy mądrzy ze swoim tchorzostwem to Polacy sa głupi ponieważ osmielili sie walczyć i ginac za swój kraj....?tak mi to wychodzi...coz, miedzy innymi właśnie dlatego szanuje i respektuje starsze osoby ponieważ ktoś z nich mógł walczyć o to żebym ja mógł wyjechać do Danii kiedyś- czyzbym musiał, zgodnie z twoja logika , zmienić zdanie ?

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #76 dnia: 23 Mar 2013, 07:49:36 »
Piotr1, no przeciez Dunczycy, wykazali sie swoim mestwem (tego nie mozesz odmowic), wprawdzie nie w obronie swego kraju i rodakow, za to mesko gineli za III Rzesze, nie?

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 23 Mar 2013, 07:57:20 »
Piotr1, no przeciez Dunczycy, wykazali sie swoim mestwem (tego nie mozesz odmowic), wprawdzie nie w obronie swego kraju i rodakow, za to mesko gineli za III Rzesze, nie?

Wiesz co...kurde...Nie możesz tak pisać bo reksio podesle ci swoich złych odważnych dunow...chyba tez powinieneś sie sie bać ...ale dobra wiadomość jest taka- jest nas już dwoch  8)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #78 dnia: 23 Mar 2013, 07:58:34 »
Wiesz co...kurde...Nie możesz tak pisać bo reksio podesle ci swoich złych odważnych dunow...chyba tez powinieneś sie sie bać ...ale dobra wiadomość jest taka- jest nas już dwoch  8)

To chyba nie podesle!?
Ale tak na wszelki wypadek zaczalem sie "gimnastykowac" celem przypomnienia.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #79 dnia: 23 Mar 2013, 08:00:21 »
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Ambasada-w-Berlinie-protestuje-ws-tekstu-w-Bildzie,wid,15439424,wiadomosc.html

Wlasnie znalazlem to czytajc wiadomosci, tak troche przy temacie chyba.
Kurde moze i faktycznie tak bylo?

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 23 Mar 2013, 08:09:06 »
Acha, no racja, dwóch to już za dużo dla dunow, nawet pokazujących swoją męskości, jak napisała reksio......a to spoko...dobrze.....bałem sie już chyba najbardziej to oglądania tej męskości, bo jestem raczej hetero 8) 8)

Taaaaakkkkk......mordercami byli ci inni...pewnie ci co wstepowali do niemieckich wojsk a nie byli Niemcami....pewnie Niemiec mówił tak- no weź, zostaw już ja..nie dobijaj....daje już spokój...trzeba iść i podbijac a nie....no chodź już...

I muszę jeszcze coś...jeżdżąc dość często do Niemca i obserwując niemieckie przeciętne towarzystwo mam dwa wnioski-
1- Niemców nie lubi nikt w Europie
2- Niemcy sami siebie nie lubią

Ale zaznaczam- to moje obserwacje i moje wnioski skromne i zapewne nic nie warte.. ;)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #81 dnia: 23 Mar 2013, 08:13:44 »
Acha, no racja, dwóch to już za dużo dla dunow, nawet pokazujących swoją męskości, jak napisała reksio......a to spoko...dobrze.....bałem sie już chyba najbardziej to oglądania tej męskości, bo jestem raczej hetero 8) 8)

Taaaaakkkkk......mordercami byli ci inni...pewnie ci co wstepowali do niemieckich wojsk a nie byli Niemcami....pewnie Niemiec mówił tak- no weź, zostaw już ja..nie dobijaj....daje już spokój...trzeba iść i podbijac a nie....no chodź już...

I muszę jeszcze coś...jeżdżąc dość często do Niemca i obserwując niemieckie przeciętne towarzystwo mam dwa wnioski-
2- Niemcy sami siebie nie lubią

Ale zaznaczam- to moje obserwacje i moje wnioski skromne i zapewne nic nie warte.. ;)

A wiesz co, to nie doczytalem, ze Reksio zna Dunczykow z ich meskosci.
No teraz to wszystko jasne, no bo z jakiej innej strony moglaby znac, zanim nauczyla sie jezyka?

Mimochodem (i za to chce Reksiowi bardzo serdecznie podziekowac) Reksio podsunal mi wspanialy patent, teraz i ja zaczne zawierac znajomisci z Dunkami od dupy strony, a co sie bede wysilal.
« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2013, 08:30:52 wysłana przez 1941 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 23 Mar 2013, 08:13:44 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #82 dnia: 23 Mar 2013, 08:17:39 »
...I muszę jeszcze coś...jeżdżąc dość często do Niemca i obserwując niemieckie przeciętne towarzystwo mam dwa wnioski-
2- Niemcy sami siebie nie lubią...

Zarazili sie od Polaków  ;D
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #83 dnia: 23 Mar 2013, 08:20:01 »
...I muszę jeszcze coś...jeżdżąc dość często do Niemca i obserwując niemieckie przeciętne towarzystwo mam dwa wnioski-
2- Niemcy sami siebie nie lubią...

Zarazili sie od Polaków  ;D

Myslisz, ze Niemiec i Polak, to takie dwie pokrewne dusze w obecnych czasach?
A mowia, ze Polak i Wegier to dwa bratanki.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #84 dnia: 23 Mar 2013, 08:31:48 »
W obecnych czsach?

W obecnych czasach normalni mlodzi Polacy i Niemcy studiuja razem, spotykaja sie na wyjazdach do Indii, koncertach Coldplay, dyskutuja kryzys ekonomiczny i globalne ocieplenie.

Jest im absolutnie obojetne dlaczego ktos nie zaprotestowal przeciwko sprzecznym z logika i taktyka rozkazami na Westerplatte, dlaczego husarzy gineli jak muchy.
Oni wola cos dla siebie a posrednio i dla swojego kraju zrobic niz za czyjes idee ginac.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #85 dnia: 23 Mar 2013, 08:40:52 »
W obecnych czsach?

W obecnych czasach normalni mlodzi Polacy i Niemcy studiuja razem, spotykaja sie na wyjazdach do Indii, koncertach Coldplay, dyskutuja kryzys ekonomiczny i globalne ocieplenie.

Jest im absolutnie obojetne dlaczego ktos nie zaprotestowal przeciwko sprzecznym z logika i taktyka rozkazami na Westerplatte, dlaczego husarzy gineli jak muchy.
Oni wola cos dla siebie a posrednio i dla swojego kraju zrobic niz za czyjes idee ginac.

No dobra, ale nie piszesz nic o tym, dlaczego nas napadli.
Co taki kaprys mieli? Czy to jest tez niewazne i wlasciwie to Polacy napadli Niemcow i oni tak bestialsko tylko odpierali wroga Polaka. A okupacje wprowadzili prewencyjnie, zeby wiecej ich Polska nie napadala. No moze???????????

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #87 dnia: 23 Mar 2013, 09:44:51 »
Trudno mi zrozumiec wasze grzebanie w historii po tylko by znalezc argumenty do dyskusji z dunczykami; dla mnie to dziecinnada.
Dlaczego nie dyskujecie o tym jak (aktywnie?) uzdrowic Polske, ktora chce opuscic lub juz opuscilo tylu biednych, wartosciowych, wyksztalconych ludzi?

Chlodno rozumujac; historyczne bohaterstwo czy ofiary polskiego narodu byly w ogromnej mierze spowodowane nieudolnoscia wladcow i politykow, wybranych i tolerowanych przez...nieudolny, bo rzadko zjednoczony i wystarczajaco oswiecony narod.

Nigdy nie zauwazylem w dunskich mediach okreslenia "patriota" o jakims dunczyku;pewnie ich tu nigdy nie bylo :)
Widze i wiem, ze dunczycy kochaja, dbaja i sa dumni ze swojego kraju w przeciwienstwie do ogromnej masy polskich quasi patriotow, zwlaszcza tych historycznych analitykow, naprawiajacych Polske na obczyznie i dla ktorych kazde polska "nieudolnosc" ma podloze historyczne np.w Danii.

Z poblazaniem...
« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2013, 10:44:50 wysłana przez zpatentem »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #88 dnia: 23 Mar 2013, 11:12:39 »
...No dobra, ale nie piszesz nic o tym, dlaczego nas napadli.
Co taki kaprys mieli? Czy to jest tez niewazne i wlasciwie to Polacy napadli Niemcow i oni tak bestialsko tylko odpierali wroga Polaka. A okupacje wprowadzili prewencyjnie, zeby wiecej ich Polska nie napadala. No moze?...

Bo pisze o mlodych, normalnych Polakach i Niemcach. Oni znaja historie ale wybieraja terazniejszosc, wybieraja te problemy z którymi oni sie borykaja a nie ich dziadowie.

Do czego maja uzyc Westerplatte bedac w zarzadzie polsko-niemiecko-amerykansko-japonskiego koncernu? Albo majac za zadanie roziazanie problemu bezdomnych Polaków w Londynie, Berlinie czy Kopenhadze?
Albo po prostu bedac swiadomymi ze za chwile beda to ich problemy mimo ze tu i teraz pala trawke na studenckiej eskapadzie dookola Nowej Zelandii?
Siedzac w dormie z Chinczykiem, Australijczykiem, Somalijczykiem?

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 23 Mar 2013, 13:21:28 »
W obecnych czsach?

Przepraszam, ale husarze nie walczyli w czasie 2 wojny, mowilem o kawalerzystach..wielu ludzi śmieje sie z Polaków ze na koniach na czołgi....polecam książkę pana palkiewicza,pare suchych faktow--

Niemcy
1939 1 brygada kawalerii
1940 1 dywizja kawalerii
1941 1 dywizja kawalerii Wermachtu plus 1 dywizja kawalerii SS
1943 Powstaje 1 dywizja kawalerii Kozackiej Wermachtu
1944 powstają 2 dywizje kawalerii Wermachtu ( 3 i 4 ) oraz koleina 22 dywizja kawalerii SS

Anglia

W 1941 roku na Bliskim Wschodzie w walkach bierze pułk kawalerii Chesters Yeomanry który wchodzi w skład 5 brygady kawalerii ( 3 pułkowej )

1942 Brytyjskie konne oddziały zwiadowcze podczas walk w Birmie przeprowadzają ostatnią szarżę w historii Wielkiej Brytanii

USA
Podczas walk na Filipinach walczy 26 pułk kawalerii ( rozbity na Baatan )

Finlandia
W wojnie zimowej bierze udział 2 pułkowa brygada kawalerii

Francja
1940 roku Francja posiada 5 dywizji i 3 samodzielne brygady kawalerii po klęsce w armii Vichy znajduje się 7 pułków kawalerii

Grecja
Dysponowała 1 dywizją kawalerii oraz 1 brygadą
W 1943 oddziały partyzanckie utworzyły 1 brygadę kawalerii

Włochy
W latach 1939 - 1943 Włochy dysponowały 13 pułkami kawalerii wchodzącymi w skład 3 dywizji

Japonia
W 1939 roku posiada 4 brygady kawalerii

Jugosławia
1 dywizja kawalerii po klęsce w armii Tity w 1944 roku powstaje 1 brygada konna

Norwegia
w 1940 roku 3 pułki dragonów

Rumunia
6 brygad kawalerii przemianowanych potem na dywizje łącznie 26 pułków kawalerii

Węgry
1941 2 brygady potem połączone w 1 węgierską królewską dywizje huzarów

ZSSR
Największa potęga kawaleryjska świata w 1941 w europejskiej części od 25 do 30 dywizji

Te liczby mówią same za siebie, wszystkie armie w II wojnie używały kawalerii. Więc dlaczego tak piętnuje się zacofanie armii polskiej, a szczególnie naszą kawalerię.
Husarze...matkobosko....wierze ze to zwykła pomyłka  ;)
--

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 23 Mar 2013, 13:21:28 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26761
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17987
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39668
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19074
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?