poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CZY DOKTOR JOSEPH MIAL RACJE.....?  (Przeczytany 48407 razy)

piotr1

• Gość
Odp: CZY DOKTOR JOSEPH MIAL RACJE.....?
« Odpowiedź #90 dnia: 23 Mar 2013, 13:36:40 »
Trudno mi zrozumiec wasze grzebanie w historii po tylko by znalezc argumenty do dyskusji z dunczykami; dla mnie to dziecinnada.
Dlaczego nie dyskujecie o tym jak (aktywnie?) uzdrowic Polske, ktora chce opuscic lub juz opuscilo tylu biednych, wartosciowych, wyksztalconych ludzi?

Chlodno rozumujac; historyczne bohaterstwo czy ofiary polskiego narodu byly w ogromnej mierze spowodowane nieudolnoscia wladcow i politykow, wybranych i tolerowanych przez...nieudolny, bo rzadko zjednoczony i wystarczajaco oswiecony narod.

Nigdy nie zauwazylem w dunskich mediach okreslenia "patriota" o jakims dunczyku;pewnie ich tu nigdy nie bylo :)
Widze i wiem, ze dunczycy kochaja, dbaja i sa dumni ze swojego kraju w przeciwienstwie do ogromnej masy polskich quasi patriotow, zwlaszcza tych historycznych analitykow, naprawiajacych Polske na obczyznie i dla ktorych kazde polska "nieudolnosc" ma podloze historyczne np.w Danii.

Z poblazaniem...

Najbardziej mi sie tu podoba to-- z poblazaniem..-
Ale mam tez pytanie- widzisz i wiesz ze Duńczycy dbają ,kochają i sa dumni ze swojego kraju- po czym to widzisz i wiesz? - sa dumni bo wieszaja flage?a moze dbają bo sortuja śmieci?niedlugo w pl tez tak bedzie bo śmieci posortowane maja byc odbierane taniej niż niesortowane...a kochają swój kraj bo mówią ze w Danii jest fajnie i wogole?
No coz....powiem szczerze..nie bardzo te argumenty sa dla mnie sensowne...sensowne jest dla mnie to ze ktoś walczył z okupantem, pomimo ze przegrał, ale walczył..walczył dla swojej zony, dla swoich dzieci, dla swojego KRAJU- kolejność dowolna...nie mówię tu o błędnych decyzjach dowódców, mówię tez np o partyzantce, która walczyła gdy Polska była już zdobyta przez Niemca...
Temat rzeka,nie?

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #91 dnia: 23 Mar 2013, 14:10:07 »
......sensowne jest dla mnie to ze ktoś walczył z okupantem, pomimo ze przegrał, ale walczył..walczył dla swojej zony, dla swoich dzieci, dla swojego KRAJU- kolejność dowolna...

Kiedys moze i walczyl, dobrowolnie? pod presja?

A dzisiaj - no od ladnych dziesiatków lat zabiera zone i dzieci i dla kilku dolarów, funtów, koron szybciutko swój KRAJ opuszcza.
Poczatki polonii amerykanskiej nie tylko uciekala z Polski przez zielona granice, zrzekala sie polskiego obywatelstwa poczta. A wycieczki do Berlina zach? I ile wolnych miejsc bylo w autobusie w drodze powrotnej? :D

Dzisiejsi emigranci ubieraja wyjazd w ladne slówka - KRAJ mi nie zapewnia perspektyw, KRAJ mi nie daje zarobic  ;D

Czy tak trudno byc uczciwym wobec samego siebie i powiedziec glosno - ja ten KRAJ gdzie cytat: ...ktoś walczył z okupantem, pomimo ze przegrał, ale walczył..walczył dla swojej zony, dla swoich dzieci, dla swojego KRAJU- kolejność dowolna... mam gleboko w ...gdzies tam...dla mnie liczy sie tylko mamona. I siedzac w dunskim zaciszy mogec sie popisywac poswieceniem przodków  dla KRAJU  ;)

A co ma twój wyklad do mlodych Polaków i Niemców popijajacych piwo na Jomfru Ane Gade? Myslisz ze oni poswiecaja 1 mysl tym ze Wloch mialy 13 pulków kawalerii ?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 23 Mar 2013, 14:25:24 »
......sensowne jest dla mnie to ze ktoś walczył z okupantem, pomimo ze przegrał, ale walczył..walczył dla swojej zony, dla swoich dzieci, dla swojego KRAJU- kolejność dowolna...

Kiedys moze i walczyl, dobrowolnie? pod presja?

A dzisiaj - no od ladnych dziesiatków lat zabiera zone i dzieci i dla kilku dolarów, funtów, koron szybciutko swój KRAJ opuszcza.
Poczatki polonii amerykanskiej nie tylko uciekala z Polski przez zielona granice, zrzekala sie polskiego obywatelstwa poczta. A wycieczki do Berlina zach? I ile wolnych miejsc bylo w autobusie w drodze powrotnej? :D

Dzisiejsi emigranci ubieraja wyjazd w ladne slówka - KRAJ mi nie zapewnia perspektyw, KRAJ mi nie daje zarobic  ;D

Czy tak trudno byc uczciwym wobec samego siebie i powiedziec glosno - ja ten KRAJ gdzie cytat: ...ktoś walczył z okupantem, pomimo ze przegrał, ale walczył..walczył dla swojej zony, dla swoich dzieci, dla swojego KRAJU- kolejność dowolna... mam gleboko w ...gdzies tam...dla mnie liczy sie tylko mamona. I siedzac w dunskim zaciszy mogec sie popisywac poswieceniem przodków  dla KRAJU  ;)

A co ma twój wyklad do mlodych Polaków i Niemców popijajacych piwo na Jomfru Ane Gade? Myslisz ze oni poswiecaja 1 mysl tym ze Wloch mialy 13 pulków kawalerii ?

Ne interesuje mnie czy poświęca 1 czy pól myśli...nie rozumiesz mnie..mi nie chodzi o nawracanie kogolwiek na patriotyzm...czemu sądzisz ze argumenty mamony sa nieważne??- czy ktoś z was pracuje dla idei??- to sa jedne z najważniejszych argumentów- kasa, każdy pracuje dla kasy i każdy zmieni prace i kraj żeby zarabiać wiecej....nie zmienia to faktu ze pewnym rzeczom należy sie szacunek ...i o to mi właśnie tutaj chodzi a nie o nawracanie kogolwiek żeby został patriota...ja sam chyba nim nie jestem bo nie wiem czy odwazylbym sie ginac za swój kraj jakaś bezsensowna smiercia..
jak widzisz nie staram sie używać ładnych slowek, pisze jak jest- wydaje mi sie ze to nie kraj zapewnia utrzymanie człowiekowi- obojętnie gdzie jest, czlowiek zapewnia go sobie sam chyba, co? co do Berlina i innej Polonii amerykańskiej to ..hmm..coz...każdy ma wolna wole, prawda?

A twoje durne pytanie na początku- pod presja?gdzie ty żyjesz?- wiedziałem ze ktoś użyje tego argumentu i specjalnie napisałem o partyzantce- czy wg ciebie ci ludzie byli zmuszani do wstąpienia i potem do walki??- opamiętaj sie, proszę..

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #93 dnia: 23 Mar 2013, 14:31:15 »
To ja juz nic nie rozumiem.

Nie interesuje cie zdanie innych o kawalerii we Wloszech ale piszesz obszerny post o kawalerii gdzies tam i gdzies tam.

Po co?

Ucieczka z kraju dla pieniedzy jest OK, ale stwierdzenie: nie mam ochoty ginac na Westerplatte z powodu bezsensownych rozkazów to tchórzostwo?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 23 Mar 2013, 14:56:22 »
To ja juz nic nie rozumiem.

Nie interesuje cie zdanie innych o kawalerii we Wloszech ale piszesz obszerny post o kawalerii gdzies tam i gdzies tam.

Po co?

Ucieczka z kraju dla pieniedzy jest OK, ale stwierdzenie: nie mam ochoty ginac na Westerplatte z powodu bezsensownych rozkazów to tchórzostwo?
Po to bo tu o tym rozmawiamy i jest to związane z tematem, a co mam ciowiedziec?- o tak- bardzo mnie zainteresowaloby gdyby jakieś młodziki przy piwku gdziestam chcieli ze mną o tym porozmawiać- no pomysl zesz- jak inaczej można sie odnieść do tego co napisałeś,las?

A kto mówił ze to tchorzostwo?- niczego nie neguje,niczego nie wykluczam, wojsko ma swoje rozkazy, dostali rozkaz, zginęli, do partyzantki wstepowali ochotnicy, oni tez ginęli- widzisz różnice?
Odnoszę wrażenie ze nie bardzo ...wyjaśnię- wolna wola i rozkaz..podobnie z wyjazdem z kraju- wyjeżdżasz z własnej woli tłumacząc to w ten lub innym sposob

Offline budowlaniec

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #95 dnia: 23 Mar 2013, 15:03:48 »
Przecietnego Duna,Fina,Belga,Norwega mozna bardzo tanio "kupic"wykazujac sie znajomoscia historii ich kraju (korzystalem z tego bez skrupulow).Natomiast dla tzw.nowoczesnego i postepowego Polaka historia wlasnego narodu to obciach do potegi n.I to jest najbardziej smutne

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #96 dnia: 23 Mar 2013, 16:38:04 »
A wracając do tematu tchórzostwa Duńczyków, to wybrali po prostu jedyne rozsądne wyjście. Są w mojej rodzinie Duńczycy, którzy opowiadali mi o początkach wojny, której byli naocznymi świadkami. Nie uważam, że powodem kapitulacji było tchórzostwo.
Piotr jest tu, tak jak pisał, jedynie dla kasy, rzuca tematy dla prowokacji (co jest w sumie ok, bo to forum dyskusyjne  ;) ) ale dobrze by mu zrobiło gdyby poznał jakieś normalne duńskie towarzystwo, bo czytając jego różne wątki to śmiem przypuszczać że jego środowisko jest niezbyt ciekawe lub w ogóle go nie ma. Co by nie dziwiło, jeśli chłopina ma podejście do świata, że jeśli ktoś ugodowo podchodzi do jakiejkolwiek sprawy, to jest tchórzem. Bo prawdziwy mężczyzna to od razu po "ryju" by dał. Jeśli chcesz Piotruś to podaj swój adres, a przyślę ci paru znanych mi Duńczyków, którzy za twoją wypowiedź o tchórzostwie Duńczyków bynajmniej nie zareagują tchórzostwem, ale po "męsku" załatwią z tobą sprawę. Założę się że narobiłbyś w gacie gdybyś ich tylko zobaczył, a oni baaardzo chętnie pokazują swoją "męskość" i "odwagę", tylko szukają okazji.

Proszę nie pytać skąd takich znam  ;D Mieszkam tu długo i miałam okazję poznać różne środowiska, aczkolwiek wyżej wymienione nie jest moim ulubionym  ;D Ale za to są taaacy męscy i odważni - jeśli walenie po mordzie i strzelanie do ludzi jest miarą męskości i odwagi dla niektórych   ;D  ;D  ;D
Bez urazy. Na prochach jada ;)?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 23 Mar 2013, 16:38:04 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #97 dnia: 23 Mar 2013, 16:42:46 »
Ale za to są taaacy męscy i odważni - jeśli walenie po mordzie i strzelanie do ludzi jest miarą męskości i odwagi dla niektórych   ;D  ;D  ;D

Pewnie delikwenci sa milosnikami westernow, hahahaha.

Offline makarpoland

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 44
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #98 dnia: 23 Mar 2013, 17:00:46 »
Juhuuuu !

Wrocilem !

Wasz mentalny faszysta jest tutaj znowu :D

Cejrowski nie jest moim autorytetem - zacytowalem jego wypowiedz, a ty dorobilas cala historie. Juz ci wymienie ludzi, ktorych bardzo lubie sluchac - Michalkiewicz, Zybertowicz, L. Zebrowski - jak dla mnie czolowka. Inteligencja, humor, ladna polszczyzna.

A kto komune bronil w Wyborczej jak nie Michnik ? Nie chce komuny, ALLLEEEE i tu 10 punktow za tym, ze komuna nie byla zla. I nie martw sie - czytalem Daviesa, Michnika, GW, ogladalem TVN itd. Nie powtarzam, a mam oglad na sytuacje. Michnik po polsku cienko mowi i ta cecha juz mnie w nim odstrecza. A jego spotkania z Urbanem, Stokrotka w Radiu Polskim to juz legenda. Wybielanie komunistow, pisanie pokretnie o faktach, chlanie wody w Magdalence ze zbrodniarzami i wiele innych FAKTOW, a nie jakichs wymyslow. A, ze siedzial w wiezieniu ? Co z tego ? A to, ze mieszkal na osiedlu w Wawie gdzie mieszkalo cale creme de la creme czerwone ? Skad on tam sie wzial ? Trzymajmy sie prosze faktow i tego co ci ludzie zrobili i jacy sa.

Kaczynski - mozna zarzucic mu wiele, ale na pewno nie brak idei i pogladow polaczonych z inteligencja i trzezwym spojrzeniem na przyszlosc. Przeczytaj sobie "Przemysl pogardy", to wtedy pogadamy. I nie jest on tez dla mnie autoryetetem, ale wierze, ze on jest w stanie pomoc Polsce i Polakom, ktorzy znalezli sie znowu w sytuacji jak sprzed wojny - z Zachodu Unia niszczy nas gospodarczo, a ze wschodu - hehe. Sami wiecie.

Konczac temat - pomijajac wasze zaczepki i chamstwo i chelpienie sie drwinami z kogos z innymi z forum, przypisywanie mi roznych negatywnych cech (tworzenie portretu psychologicznego) na podstawie paru postow w Internecie (traci o chorobe psychiczna, ktora mi sie zarzuca :D), staranie sie osmieszyc moja osoba zamiast dyskutowac itp, itd - to dochodze do wniosku, ze takie osoby jak wy tutaj, bylyby w stanie z najwybitniejszych jednostek zrobic faszystow i idiotow. I oszolomow.

Gdyby nie ludzie z wizja, pogladami i jajami jak np Pilsudski (z niego zrobilibyscie tez psychola i faszyste), to Polski i moze Europy w tym ksztalcioe pewnie by nie bylo. Gdyby nie wzial dziadostwa pod but, to w 20 byloby po Polsce, a pozniej rozne srodowiska rozbilyby Polske od srodka. Ale, ze Pilsudski nie przejmowal sie takimi podobnymi do was z tamtrych czasow, to wzial towarzystwo za ryja, pozamykal w obozach w imie dobra Polski. Znajac was, to wedlug was powinen zrobic referundum i zapytac Polakow (oczywiscie nie obrazajac przy tym nikogo i zadnych mniejszosci (jak teraz pedziow i innych):

Czy zgadzacie sie drodzy rodacy na rozpierdalanie panstwa od srodka ?

Oczywiscie, ze sie zgadzamy - Pilsudski to faszysta i ciemnogrodzianin (ja tez nim jestem) - rozpierdalamy dalej.

A ten nieborak smial powiedziec NIE. To byl wybitny Polak mimo wszystko jego grzeszkow.

A co do waszej logiki - przykro mi, ale ja wyczuwam w waszych postach frustracje, nienawisc i pogrywajacy tam sobie w tle TVN24 z polskiej satelity albo weeb.tv

Koniec

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #99 dnia: 23 Mar 2013, 17:03:08 »
Juhuuuu !

Wrocilem !

Cejrowski nie jest moim autorytetem - zacytowalem jego wypowiedz, a ty dorobilas cala historie. Juz ci wymienie ludzi, ktorych bardzo lubie sluchac - Michalkiewicz, Zybertowicz, L. Zebrowski - jak dla mnie czolowka. Inteligencja, humor, ladna polszczyzna.

A kto komune bronil w Wyborczej jak nie Michnik ? Nie chce komuny, ALLLEEEE i tu 10 punktow za tym, ze komuna nie byla zla. I nie martw sie - czytalem Daviesa, Michnika, GW, ogladalem TVN itd. Nie powtarzam, a mam oglad na sytuacje. Michnik po polsku cienko mowi i ta cecha juz mnie w nim odstrecza. A jego spotkania z Urbanem, Stokrotka w Radiu Polskim to juz legenda. Wybielanie komunistow, pisanie pokretnie o faktach, chlanie wody w Magdalence ze zbrodniarzami i wiele innych FAKTOW, a nie jakichs wymyslow. A, ze siedzial w wiezieniu ? Co z tego ? A to, ze mieszkal na osiedlu w Wawie gdzie mieszkalo cale creme de la creme czerwone ? Skad on tam sie wzial ? Trzymajmy sie prosze faktow i tego co ci ludzie zrobili i jacy sa.

Kaczynski - mozna zarzucic mu wiele, ale na pewno nie brak idei i pogladow polaczonych z inteligencja i trzezwym spojrzeniem na przyszlosc. Przeczytaj sobie "Przemysl pogardy", to wtedy pogadamy. I nie jest on tez dla mnie autoryetetem, ale wierze, ze on jest w stanie pomoc Polsce i Polakom, ktorzy znalezli sie znowu w sytuacji jak sprzed wojny - z Zachodu Unia niszczy nas gospodarczo, a ze wschodu - hehe. Sami wiecie.

Konczac temat - pomijajac wasze zaczepki i chamstwo i chelpienie sie drwinami z kogos z innymi z forum, przypisywanie mi roznych negatywnych cech (tworzenie portretu psychologicznego) na podstawie paru postow w Internecie (traci o chorobe psychiczna, ktora mi sie zarzuca :D), staranie sie osmieszyc moja osoba zamiast dyskutowac itp, itd - to dochodze do wniosku, ze takie osoby jak wy tutaj, bylyby w stanie z najwybitniejszych jednostek zrobic faszystow i idiotow. I oszolomow.

Gdyby nie ludzie z wizja, pogladami i jajami jak np Pilsudski (z niego zrobilibyscie tez psychola i faszyste), to Polski i moze Europy w tym ksztalcioe pewnie by nie bylo. Gdyby nie wzial dziadostwa pod but, to w 20 byloby po Polsce, a pozniej rozne srodowiska rozbilyby Polske od srodka. Ale, ze Pilsudski nie przejmowal sie takimi podobnymi do was z tamtrych czasow, to wzial towarzystwo za ryja, pozamykal w obozach w imie dobra Polski. Znajac was, to wedlug was powinen zrobic referundum i zapytac Polakow (oczywiscie nie obrazajac przy tym nikogo i zadnych mniejszosci (jak teraz pedziow i innych):

Oczywiscie, ze sie zgadzamy - Pilsudski to faszysta i ciemnogrodzianin (ja tez nim jestem) - rozpierdalamy dalej.

A ten nieborak smial powiedziec NIE. To byl wybitny Polak mimo wszystko jego grzeszkow.

A co do waszej logiki - przykro mi, ale ja wyczuwam w waszych postach frustracje, nienawisc i pogrywajacy tam sobie w tle TVN24 z polskiej satelity albo weeb.tv

Koniec
Ty makar, nie generalizuj, ok :-\. Bo teraz ja sie obraze i strzele focha ;)

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Mar 2013, 17:08:12 »
Juhuuuu !

Wrocilem !

Koniec

Wylaczajac inne, niezgodne nasze poglady, zgadzam sie z Toba w pelni, ze kraj jest rozp........ od srodka.

A co do mojej postawy i dyslekcji, to spiesze wyjasnic, ze na tym forum pozostala wolna juz tylko rola blazna, to ja ją sobie zagospodarowalem, a co.
Ale sadzac z postow innych calkiem przekonywujaco mi idzie i niezle wpasowalem sie w role, a to tez nie lada sztuka!

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Mar 2013, 17:26:00 »
Wasz mentalny faszysta, hehe

Chyba za bardzo sobie schlebiasz...

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #102 dnia: 23 Mar 2013, 17:36:41 »
    Wydawalo mi sie makar, ze masz cos do powiedzenia, nawet jesli to nie jest to wiedza z "oficjalnych" podrecznikow. Ale teraz wydaje mi sie, ze Tobie po prostu podoba sie rola "zlego wujaszka" forum. Upajasz sie tym, a Twoje posty to juz nie dyskusja a monolog...
 Chcialabym sie mylic.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Mar 2013, 17:42:36 »
    Wydawalo mi sie makar, ze masz cos do powiedzenia, nawet jesli to nie jest to wiedza z "oficjalnych" podrecznikow. Ale teraz wydaje mi sie, ze Tobie po prostu podoba sie rola "zlego wujaszka" forum. Upajasz sie tym, a Twoje posty to juz nie dyskusja a monolog...
 Chcialabym sie mylic.

No przeciez kazdy zagospodarowuje tutaj swoja nisze na forum. Makar wybral taka, idzie przezyc, barwniej, kontrowrsyjnie, ozywienie jakies i swierzoscia powialo. A jaka mobilizacja forumowiczow!

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #104 dnia: 23 Mar 2013, 17:50:22 »
No przeciez kazdy zagospodarowuje tutaj swoja nisze na forum. Makar wybral taka, idzie przezyc, barwniej, kontrowrsyjnie, ozywienie jakies i swierzoscia powialo. A jaka mobilizacja forumowiczow!
Super, oby tak dalej i oby nas tu wiecej bylo. Pewnie zauwazyles, ze my tu coraz bardziej we wlasnym sosie, ze tak powiem, sie nurzamy. Ja rozumiem-Dania , kraik niewielki, polonia tez licha ;). Ale moze tak ludziska z Grønland sie odezwa albo z innych wysp Farø. A moze nasze osobowosci przytlaczajaco dzialaja ( w sensie wredne z nas typy i typki 8) ) i po prostu ludziska boja sie logowac i dyskutowac :o ?
  Ja osobiscie obiecuje ( bo juz obiecalam :P) wyluzowac do påske, a potem.... sie zobaczy 8)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 23 Mar 2013, 17:50:22 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26805
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 18035
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39730
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19114
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?