poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: CZY DOKTOR JOSEPH MIAL RACJE.....?  (Przeczytany 48349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1153
  • -Otrzymane: 728
  • Reputacja: +1/-0
    • Autor wpisu.
Odp: CZY DOKTOR JOSEPH MIAL RACJE.....?
« Odpowiedź #135 dnia: 23 Mar 2013, 21:15:37 »
Tak, ma prawo i pracuje, ale jak myślisz zareagowałby chociażby jego szef jeśli by się dowiedział, że on na Danię Z przeproszeniem "sra", jeśli się wyraża o Duńczykach - to z pogardą, a ich historię wyśmiewa?
Taki "dun" mógłby po prostu powiedzieć "dobrze, my byliśmy tchórzami wtedy, wy walczyliście - kiedyś. Teraz my mamy kraj, gdzie wy, jeździcie za pracą i chlebem, bo w waszym kraju tego nie ma. Czemu nie zostaniecie tam i nie zaczniecie czegoś zmieniać???"

Tak jak pisałam wcześniej w innym poście, powiedzenie mojego dziadka, byłego AKowca i "Syberyjczyka" - więc nie "tchórza"  ;D - nie gryź ręki, która jeść ci daje. A jeść daje Piotrowi Dania. Więc jeśli jest takim pustym ignorantem, który nie znając historii i Duńczyków od wewątrz, tylko pluje na nich jadem i ośmiesza - ośmiesza tylko sam siebie.

A co do waszych obraźliwych dyskusji na temat mojego poznawania Duńczyków zanim się języka nauczyłam, jak to któryś z was napisał, to przyjeżdżając tutaj, byłam w wieku, w którym normalna dziewczynka chłopcami jeszcze się nie interesuje.

To byl moj zart, za ktory przeprosilem, ba nawet stwierdzilem, ze byl dla mnie inspiracja!
Nie bierz tego do siebie, to tylko forum. Tez sie czasem nabijasz z innych. No i nie strasz, bo naprawde bylo niskie.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 169
  • Reputacja: +21/-15
  • "Żyjmy chwilą, powtórek w życiu nie ma..."
« Odpowiedź #136 dnia: 23 Mar 2013, 21:37:29 »
Nabijam się ale nikogo od ku...ew tu nie wyzywałam. A tak to odebrałam, ale skoro piszesz że to był żart to ok. Kiepski, ale niech będzie  ;)

Ja absolutnie nikogo nie straszyłam. Po prostu dałam przykład, żeby chłopaczyna nie kozaczył i nie mówił, że "duny" są tchórzliwe bo nie piora się po pysku tylko odwracają. Mocny w gębie w wirtualnym świecie  ;D Za takie coś by oberwał w realu i tyle w temacie. A że znam takich "hojraków" to i to napisałam.
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #137 dnia: 23 Mar 2013, 21:45:41 »
Nabijam się ale nikogo od ku...ew tu nie wyzywałam. A tak to odebrałam, ale skoro piszesz że to był żart to ok. Kiepski, ale niech będzie  ;)

Ja absolutnie nikogo nie straszyłam. Po prostu dałam przykład, żeby chłopaczyna nie kozaczył i nie mówił, że "duny" są tchórzliwe bo nie piora się po pysku tylko odwracają. Mocny w gębie w wirtualnym świecie  ;D Za takie coś by oberwał w realu i tyle w temacie. A że znam takich "hojraków" to i to napisałam.

Reksio, nie moge, badz sprawiedliwa nikt tu Cie ku..... nie nazwal, bo ja sie obraze znowu na Ciebie. Ja tylko napisalem, ze rozne sa sposoby poznawania sie np. od strony meskosci. A co to malo ludzi idzie ze soba do lozka, choc daleko im do charakteru i profesji?

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #138 dnia: 23 Mar 2013, 21:46:01 »
Sam pisał, czy ktoś miał ostrą konfrontację z dunem, bo jego konkluzja jest taka, że wszyscy są miękkim chu... robieni.

Więc napiszę jeszcze raz, i to nie jest straszenie, że i tacy, hmmm jakby tu językiem Piotra powiedzieć, żeby zrozumiał... twardym chu... robieni  ;D i jeśli ma ochotę takich poznać to mogę to mu umożliwić  ;D ponieważ w niejednym środowisku pracowałam (jako tłumacz a nie jako dupodajka - jakby to zaraz Piotr ze swoim pokrętnym sposobem wyciągania błędnych konkluzji pewnie napisał  ;D  ;D  ;D )
"Przejmuj się tylko tymi na których masz wpływ - na pozostałych szkoda twoich nerwów..."

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #139 dnia: 23 Mar 2013, 21:50:33 »
A wiesz co, to nie doczytalem, ze Reksio zna Dunczykow z ich meskosci.
No teraz to wszystko jasne, no bo z jakiej innej strony moglaby znac, zanim nauczyla sie jezyka?

Mimochodem (i za to chce Reksiowi bardzo serdecznie podziekowac) Reksio podsunal mi wspanialy patent, teraz i ja zaczne zawierac znajomisci z Dunkami od dupy strony, a co sie bede wysilal.

I to uważasz, nie jest zawoalowane nazwanie mnie k... ? Ponoć to ja (twoje słowa) zaczęłam zawierać z Duńczykami znajomości od dupy strony. Ale skończmy z tym, powiedziałam ok, zapomnijmy, nie było, wybaczone. Mam wielkie psie serce  ;D

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #140 dnia: 23 Mar 2013, 21:53:59 »
Dobra, jak chcesz. Ja ogladam komedie bo chce miec dobry nastroj jutro.

Offline Reksio

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #141 dnia: 23 Mar 2013, 22:00:46 »
A ja siedzę na forum, co też mnie zazwyczaj rozwesela  ;D A co masz takiego ważnego jutro, że musisz mieć dobry nastrój? Jakaś randeczka może?  :o

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #141 dnia: 23 Mar 2013, 22:00:46 »

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #142 dnia: 23 Mar 2013, 22:15:57 »
A ja siedzę na forum, co też mnie zazwyczaj rozwesela  ;D A co masz takiego ważnego jutro, że musisz mieć dobry nastrój? Jakaś randeczka może?  :o

Cieplo, cieplo. Ale nie wiem czy uda mi sie zapoznac w ten szczegolny sposob, ale trzymam za siebie kciuki!

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 24 Mar 2013, 07:16:19 »
Z idiotami nie dyskutuję, ale zrobię teraz wyjątek  ;D bo najwyraźniej umiesz czytać ale nie zrozumieć przekaz.

1. Nie tchórzostwo duńczyków a rozsądek. Tak napisałam. Poznaj trochę ich historię na początku wojny a potem zabieraj głos.
2. Nie "dzikich" dunów - a wg. ciebie "odważnych" bo przecież tacy się nawalają po mordzie. I bardzo dobrze zorganizowanych  :D
3. Srałbyś w gacie na widok nawet jednego  ;D
4. Wyraźnie napisałam, że to nie moje towarzystwo, ale mi znane. Z tłumaczeń dla nich. A jeśli ktoś jest normalny i normalnie do ludzi nastawiony, to wszędzie będzie lubiany. Może o tym nie wiesz, ale to norma.
5. Porównywanie Duńczyków i Polaków w czasie drugiej wojny światowej i konkluzja przez ciebie wyciągnięta - to jest dopabuse żenada.
6. Szkoda mi więcej słów na ciebie, bo mój post był wyraźny a ty go po prostu nie zrozumiałeś. A z tego co ja zrozumiałam, to pisałeś również o czasach obecnych i "tchórzostwie" Duńczyków, bo od razu się nie leją po pyskach tylko odwracają i odchodzą. A może po prostu patrząc na ciebie myślą, że nie ma w co lać?

A poza tym, to fajnie obrabiac Duńczykom (wg ciebie dunom) tyłki ale i równocześnie korzystać z ich systemu socjalnego (rodzinne) i możliwości pracy tutaj???  ???

Na temat idioty pozwolisz ze sie nie będę odnosił, ale nie chce znaleźć sie na twoim poziomie...
1- napisałas rozsądek, ja nazywam to tchorzostwem od początku tego wątku tutaj- taka różnica...

2- wg mnie właśnie- dzikich, wg ciebie- odważnych....w przeciwieństwie do ciebie ja odważnych nazywalem w tym wątku żołnierzy itp, a ty porównujesz jakiegoś duna walacego po ryju kogokolwiek do bohaterów- wiesz co reksio...na twoim przykładzie muszę stwierdzić ze ignorancja nie zna granic...

3- czy bym sral czy nie- dziwnym jest dla mnie ze tak bardzo cię interesują moje ekstrementy, muszę tez, być moze z przykrością dla ciebie, stwierdzić, iż nie jestem zainteresowany tego typu zabawami- ale nie zrazaj sie, probuj dalej.....

4- normy sa rożne i zależą od wielu rzeczy, ale dziękuje, ja tez jestem lubiany w swoim środowisku idiotów, gdzie jest tez sporo dunow...

5- dlaczego nie można porównywać odwagi dwóch narodów..zreszta..- do kogo w takim razie ty porównujesz gdy coś porównujesz?- do Chińczykow?do plemienia zulu?? Czy do apaczow?? Myślisz czasem zanim coś powiesz czy najpierw mówisz?

6- być moze tak myślą...niestety ja nie za bardzo jestem gdybaczem...staram sie przekazywać fakty..

7- no tak..coz za argumentacja...najcięższe działa wytoczylas?
Korzystam z tego co mi sie należy, czemu nie wspomniałas przy okazji ze płace podatki, i to spore, ze kupuje w duńskich sklepach i tym podobne....a to rodzinne niższe niż w Polsce, przynajmniej na początku, to mnie po prostu rozsmiesza, zwłaszcza jak czytam - jak to ja z tego nie korzystam....

Reksio...nasuwa mi sie tu tylko jeden sensowny komentarz żeby podsumować twojego nie za dużo wartego posta....cytat z filmu  dzien świra -  no, weź sie.......-
Nie obrazam cię jak widzisz, sprawdź sobie cały cytat,cobys nie mówiła...

Jedno ale- proponuje ci, jak już jestes taka niedowartosciowana i musisz kogoś obrazić- nazywać chlopaczyna kogoś ze swoich znajomych groźnych dunow, a moze kogoś z rodziny- ponieważ mi sie to nie podoba. Dziękuje.

piotr1

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 24 Mar 2013, 07:29:58 »
Tak, ma prawo i pracuje, ale jak myślisz zareagowałby chociażby jego szef jeśli by się dowiedział, że on na Danię Z przeproszeniem "sra", jeśli się wyraża o Duńczykach - to z pogardą, a ich historię wyśmiewa?
Taki "dun" mógłby po prostu powiedzieć "dobrze, my byliśmy tchórzami wtedy, wy walczyliście - kiedyś. Teraz my mamy kraj, gdzie wy, jeździcie za pracą i chlebem, bo w waszym kraju tego nie ma. Czemu nie zostaniecie tam i nie zaczniecie czegoś zmieniać???"

Tak jak pisałam wcześniej w innym poście, powiedzenie mojego dziadka, byłego AKowca i "Syberyjczyka" - więc nie "tchórza"  ;D - nie gryź ręki, która jeść ci daje. A jeść daje Piotrowi Dania. Więc jeśli jest takim pustym ignorantem, który nie znając historii i Duńczyków od wewątrz, tylko pluje na nich jadem i ośmiesza - ośmiesza tylko sam siebie.

A co do waszych obraźliwych dyskusji na temat mojego poznawania Duńczyków zanim się języka nauczyłam, jak to któryś z was napisał, to przyjeżdżając tutaj, byłam w wieku, w którym normalna dziewczynka chłopcami jeszcze się nie interesuje.

Jak ci mowilem, nie gdybam tak jak ty....wyobraz sobie ze mój szef wie o moim podejściu do Danii ale nie robi z tego afery...wiesz czemu?- moze dlatego ze nie jest zdunszczonym polaczkiem starającym sie być bardziej duńskim niż same duny- tak, to wycieczka do twoich wypowiedzi...nie rozumiem czemu wydaje ci sie ze jak jestes tutaj długo to znasz Duńczyków lepiej niż ktoś kto jest krótko...a moze jednak ktoś tutaj przeczytał jedna książkę o wojnie wiecej i moze wiedzieć wiecej o ich głupich i tchorzliwych zachowaniach?- to następny dowód na to jaka jestes ignorantka...

Na nikogo nie pluje, stwierdzam tylko fakty wyczytane to tu , to tam lub zaobserwowane podczas mojego pobytu tutaj..jak narazie to twoje argumenty do mnie pt - idiota uważam za plucie...więc proszę- nie mierz innych swoją miara, dobrze?

Offline anikrey

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 13
  • -Otrzymane: 28
  • Reputacja: +0/-0
  • http://www.youtube.com/watch?v=c_G4ogetXuQ
« Odpowiedź #145 dnia: 24 Mar 2013, 08:43:04 »
Czytam i czytam i tak się zastanawiam czemu skaczecie sobie do oczu? Jaki jest sens w przekonywaniu się ( czasem aż wstyd czytać co dorośli ludzie wypisują) o własnych racjach i co by to miało zmienić? Kto umie czytać ten wie , że różne źródła podają różne wersje tej samej historii i tylko od nas zależy, które z tych źródeł uznamy za prawdziwe.Weźmy stan wojenny pod lupkę i posłuchajmy relacji 2 osób , z których jedna żyła w większym mieście , a druga na maleńkiej wsi gdzie jakiegokolwiek mundurowego widział i widzi od " święta" czy te dwie osoby zgodzą się z sobą co do odczuć ? Nigdy - bo tam gdzie ten z miasta nie mógł wychodzić z domu po 22 to ten ze wsi powie jak to nie? mogłem sobie łazić po polu do upojenia .Moje wrażenie jest takie , że punkt widzenia jest bardzo zależny od punktu " siedzenia" historyka-kronikarza. Jakie źródło uznać za prawdziwe skoro opieramy się na przekazie? Najlepszym rozwiązaniem były by relacje  z 1-szej ręki ale czy to możliwe? Ilu z nas ma dziadków pradziadków , którzy żyją i mają na tyle dobrą pamięć żeby zdać relację z tamtych czasów, ilu z tych dziadków pradziadków zda tą relacje prawdziwie , czy nie będzie to historia wypatrzona - bo punkt widzenia zależy od "patrzącego"? Tak jak napisałam wyżej każdy ma prawo opierać się na źródłach dla niego wiarygodnych, można a nawet trzeba dyskutować może z takich dyskusji komuś coś zaświta , coś się rozjaśni w głowie czegoś nowego się dowie.
Doceńmy własne możliwości, czytajmy, migrujmy gdzie komu pasuje i się podoba ,poznawajmy nowych ludzi , ich historię i zwyczaje bo naszym dziadom chodzącym za sochą nie było to dane i twórzmy własną historie każdego dnia ,czasem jest to kontynuacja czegoś tam czasem to zupełnie osobny byt . I konia z rzędem temu kto zagwarantuje mi , że za 50 lat ktoś czytający o 2013 roku będzie miał 100% pewność , że to co czyta to prawda.
"A cóż piękniejszego nad niebo, które przecież ogarnia wszystko co piękne?.. Mikołaj Kopernik

Offline makarpoland

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 44
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #146 dnia: 25 Mar 2013, 20:59:22 »

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

Offline 1941

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
    • Autor wpisu.
« Odpowiedź #148 dnia: 25 Mar 2013, 21:08:11 »
No i co w zwiazku z tym?

Chyba wypadaloby najechac pare krajow! hahaha

Bynajmniej nie zarobkowo.

Offline aisak

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2333
  • -Otrzymane: 626
  • Reputacja: +10/-5
« Odpowiedź #149 dnia: 25 Mar 2013, 21:12:12 »
Chyba wypadaloby najechac pare krajow! hahaha

;D
"Bądź uroczy dla swoich wrogów – nic ich bardziej nie złości.... :)))"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #149 dnia: 25 Mar 2013, 21:12:12 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26802
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 18035
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39722
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 19112
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?