poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Komentarze powyborcze?  (Przeczytany 168085 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1104
  • -Otrzymane: 715
  • Reputacja: +48/-71
Odp: Komentarze powyborcze?
« Odpowiedź #105 dnia: 11 Lis 2015, 00:48:34 »
Z przerażeniem stwierdzam że wybieranie "mniejszego zła" to jedyny sposób na wybory w naszym kraju. Trochę martwią a nawet przerażają mnie niektóre nazwiska w rządzie, niezbyt cieszy mnie też perspektywa dalszego ciągu "smoleńskiej masturbacji". Ogromnym plusem natomiast jest fakt że PO i lewactwo są teraz tam gdzie ich miejsce (lub wkrótce się tam znajdą). A kwaśna mina "Kazimieły" zaraz po wyborach była po prostu bezcenna ;)

Tak, tak...wszystko, by to wstrętne lewactwo zniszczyc 8)- nawet razem z krajem- a co! jak szaleć, to szaleć  ::)...Oto sposób myślenia Polaków (no, niektórych, oczywiście , jednak na PIS głosowała jakaś 1/4 uprawnionych) .

Masz rząd ultraprawicowy swiatopoglądowo - nie masz "lewactwa". To nie wiedziałeś, że PIS jest " w pakiecie" z Antonim M., Ziobra, Kamińskim , Smoleńskiem itd ???

Co ma oznaczać według ciebie "mniejsze zło" ???
PIS jest "mniejszym złem", niż "lewactwo" (przypomnę, że mówimy o Polsce, gdzie "lewakami " nazywa się liberałów gospodarczych jak i światopoglądowych, nie PISbolszewię, która gospodarczo jest komunistyczna ) ???
Sposób "myslenia" rodaków często mnie wprawia w zdumienie...;)

Rzad na miarę możliwości,kilka wtop ,sporo znaków zapytania.Sporo osób o których nic nie wiem.Pobieżnie,na plus - Konstanty Radziwiłł,Anna Streżyńska i  minister finansów.Minus ,poza wielka trojka-minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.
A jak Ci się zdaje ?
Kto będzie grał "pierwsze skrzypce" ? Kto będzie nadawał ton polityce tego rządu ?
"Smutna trójka " czy p. p. Radziwiłł i Streżyńska ?
Moim zdaniem "przekaz" był jasny .
Zauważ, jak są pewni apelacji w sprawie Kaminskiego., skoro zrobili go ministrem. Nawet pozorów praworządności nie zachowali. Przyzwoitośc nakazywała by poczekac do rozstrzygnięcia apelacji, a może (oczywistego ) ułaskawienia, przynajmniej stwarzać pozory, że przestrzega się prawa i procedur. W sprawie Kamińskiego widać jasno, jak sa pewni "niezależności" sądów pod władzą Ziobry. A jakby jakiś sędzia podskoczył, to już pan Ziobro zadba, by delikwenta umieścić w "areszcie wydobywczym", o którym z tak lubością mówił. "Areszt wydobywczy"- rozumiesz? Gdzie można zamknąć człowieka, przeciwko któremu nie ma żadnych zarzutów, tylko po to, by go złamać . SSmańskie albo stalinowskie metody, ot, co.

Ta właśnie decyzja , o zrobieniu szefem służb Kamińskiego, pokazuje całą butę i bezczelnośc PIS, ich nieliczenie się z prawem - "Prawo to my".
Oj, obudzi się Polska z ręka w nocniku- i to niedługo :(...

« Ostatnia zmiana: 11 Lis 2015, 01:01:27 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #106 dnia: 11 Lis 2015, 03:52:43 »
Tak bardziej obrazowo

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 98
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +42/-25
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #107 dnia: 11 Lis 2015, 05:14:08 »
Tak, tak...wszystko, by to wstrętne lewactwo zniszczyc 8)- nawet razem z krajem- a co! jak szaleć, to szaleć  ::)...

Masz rząd ultraprawicowy swiatopoglądowo - nie masz "lewactwa". To nie wiedziałeś, że PIS jest " w pakiecie" z Antonim M., Ziobra, Kamińskim , Smoleńskiem itd ???

Co ma oznaczać według ciebie "mniejsze zło" ??

Nie razem z krajem i nie szaleć szanowna Koleżanko.... widzę że swoim wpisem puściłem trochę dodatkowej wody na Twój młyn... Postaram się nieco bardziej kontrolować wyrażanie swoich opinii. Nie mam lewactwa... to fakt, i bardzo mnie cieszy ten fakt. To co robiła Palikociarnia, Grodzkie, Kazimieła i inne Biedronie wołało o pomstę... nie tak wygląda wolność. Nie wiem jak bardzo uważnie wczytałaś się w moją krótką opinię, ale napisałem tam że nie cieszy mnie fakt ponownego zaistnienia nazwisk takich jak Macierewicz czy Ziobro... Trudny ze mnie przypadek jak widzisz i zmartwię Cię dodatkowo... Otóż nie jestem typowym "pisobetonem"... Uzbrój się w cierpliwość i nie spinaj się zbytnio bo to tylko dyskusja ;)  Miłego dzonka
"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #108 dnia: 11 Lis 2015, 07:24:44 »
Zalozylem ten watek bo dziwila mnie powyborcza niesmialosc forumowiczow. Nie znam w 95% politykow tu wymienianych bo za dlugo mieszkam w DK wiec podziwiam wasz ogromny wglad w zycie polityczne Polski jak i znajomosc oszustw wyborczych czy kartotek przestepczych szeregu postaci i zwiazanych z nimi partii.

Dziwia mnie okreslenia np. "wybranie mniejszego zla" itp. czy naprawde nikt tam nie ma nadzieji na jakas nowa zdrowa partie polityczna i rozsadnych pilnych wyborcow? Kto oddzieli KK od panstwa? Na co ten narod liczy? Kto to sprobuje zmienic? Moze ktos cos z was podpowie? Pasywne czekanie na kolejna powalke nowego rzadu w rezultacie zredukuje tylko ilosc wyborcow za pare lat, a takze prawdopodobnie zmniejszy liczbe mieszkancow (ciemnoskorzy migranci nie zostana na pewno).
« Ostatnia zmiana: 11 Lis 2015, 07:45:25 wysłana przez zpatentem »

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #109 dnia: 12 Lis 2015, 02:25:08 »
Habanero, naprawdę nie zmienia w żaden sposób sytuacji to, czy jesteśą "pisobetonem" , czy nie. Mamy  w Polsce, co mamy, rząd powstały dzięki głosującym na PIS, a motywy w tej chwili już się nie liczą. I czyjes krygowanie się, ze ten czy tamten minister nie bardzo komuś "leży" , jest całkowicie bez znaczenia.Liczy się wynik wyborczy i to, co PIS będzie w stanie zrobić, mając pełnię władzy, a nie pobozne życzenia i mityczne "pińcet na dziecko" ( TO nie jest lewackie hasło, zarowno jak podniesienie kwoty wolnej od podatku i obniżenie wieku emerytalnego ? 8) ). Na "lewqackich", populistycznych, skabusewanych do lumpenproletariatu hasłach , PIS wygrał . Krzycząc , oczywiście, głośno, o "wstrątnych lewakach "  ::). Brak słow...
Jeżeli głownym celem wyborców jest "wykosić lewactwo" , przy czym za "lewaków" uważają takich liberałów gospodarczych, jak Petru, Palikot , Tusk i inni, to ...swiadczy to tylko o poziomie wiedzy politycznej rodaków.
Rozdział Kościoła od Państwa?
Wolne żarty.
Przeciez to wszystko, cała sytuacja polityczna w Polsce, to właśnie wynik dogłębnego prania mózgów od przedszkola . Jesli przez 25 lat ciemny lud słyszy, że jedynie KK obroni "wartości kulturowe Polski" , jeśli ten ciemny lud nie jest sobie w stanie nawet wyobrazić , że mozna nie posyłać dziecka na religię, nie chrzcić, nie brac slubu w kościele- a co za tym idzie- być "w szponach", bo KK stosuje tu szantazyk- ostracyzm społeczny, jeśli się nie przystosujesz.
Jakiś czas temu natknełam się na badania nad zmianą "świadomości społecznej " w sprawach światopoglądowych, typu aborcja, religia w szkołach, rozdzial KK od Państwa. By nie było- nie przeprowadzane przez żadne "lewackie " ośrodki, tylko jakiś ośrodek katolicki. Z tych badań wynikało jasno, jak zmienił się stosunek społeczeństwa do tych kwestii na przestrzeni ostatnich 25 lat. Społeczeństwo, dzięki "religijnemu wychowaniu" , stało się  bardziej konserwatywne s wswoich poglądach. Ktoś powie- "Nic w tym złego, kazdy ma prawo miec swoje poglądy". Jasne! Regulowane ustawami, przepychanym przez ultrakatolickich posłow- a niech no się którcyś wychyli  8). Rozdziału KK od Państwa w Polsce nie będzie. Bo wszyscy, którzy mogliby to w Polsce przeprowadzić, są przez KK i jego tuby deprecjonowani. A o co w tym wszystkim chgodzi, dlaczego KK tak zależy na "rządzie dusz" w Polsce. Ano, "Kasa, Misu, kasa". Rozdział KK od Państwa oznaczałby dla nich odcięcie od państwowej kasy, szerokim strumieniem spływającej do kies kościoła. Sama nauka religii w szkołach kosztuje Polskę rokrocznie 1,3 mld złotych ( to tak a propos tych biednych , głodnych , polskich dzieci, którymi "prawica" (buhaha! ) tak sobie lubi gęby wycierać. Nie możnaby za te pieniądze zafundować obiadów w szkołach dla wszystkich głodnych dzieci? Jak najbardziej. ale nie słyszałam o przypadku, by jakiś ksiądz-katecheta , zrzekł się swojej pensji na rzecz ufundowania obiadów dla dzieci).
Taki krzyk o emerytury.
Czy "prawica" wie, że Panstwo opłaca emerytury zakonnikowm i zakonnicom ?
Taki polski "kwiatek " ;)
Matce, która nie pracuje, tylko jest w domu i wychowuje dzieci, emerytura się nie należy. Żadna.
Zakonnicy- jak najbardziej. Chyba po to, by, bidulka, na starość nie została bez dachu nad głową i łyżki strawy... ::), by jej siostrzyczki nie wyrzuciły na ulicę- bo inaczej sobie tego nie potrafię wytłumaczyć.
O innych przekrętach finansowych KK , jak Fundusz Kościelny itd już nawet nie chce mi się pisać.
PO usiłowała wprowadzić ustawę o likwidacji funduszu kościelnego i odpisie podatkowym, gdzie to wierni, swoim odpisem w zeznaniu podatkowym, finansowaliby KK. KK broni się przed tym rękami i nogami. Bo już nie chodzi nawet o kasę. Ale okazałoby się wtedy, ilu FAKTYCZNIE jest w Polsce katolików. Na pewno nie te 98%, którymi KK tak sobie gębę wyciera i na tej podstawie przepycha swoje przez Sejm.
KK od koryta oderwać się nie da. I zrobi WSZYSTKO, gdzie np agitacja wyborcza po kościołach jest normą, by status quo zachować. Ot i cała tajemnica sukcesu PIS, bałwochwalczej wiary ciemnego ludu w to, że PIS przyjdzie i zrobi im dobrze  8).
Być może tak będzie. Być może dostana po te 500 na dziecko , a sprawy wolności sumienia, wyznania, światopoglądu i tak ich nie obchodzą. Ksiądz już im powiedział, co mają mysleć o "lewactwie" i kto tym "lewactwem" jest. Jak to widać na forum- jak w soczewce :)). Aha, jeszcze jedno, najważniejsze. Wyprano im mózgi, włożono tam wygodne dla siebie hasełka i wmówiono, że "myslą samodzielnie" . Jak wygląda to "myślenie", widac jak na dłoni. Wlaśnie uzywanie słowka "lewactwo" doskonale to ilustruje. Ludzie kompletnie nie zdają sobie sprawy, czym jest lewicowośc, na czym polega, z czym się wiąże. ale to wygodna etykietka , by zdeprecjonować przeciwnika politycznego. możesz być gospodarczym liberałem, i tak nazwa cię "lewakiem" lewcy, co obiecują "pincet na dziecko" i kontrolę Państwa nad wszystkimi dziedzinami twojego zycia. Taka mała , polska, schizofrenia.

Zpat, "Nowoczesna" Ryszarda Petru zdaje  się być rozsądną, liberalną , wyważoną partia, która mogłaby zrobić coś dobrego dla gospodarki Polski. no, ale to "lewak "  8) :)) - według "politologów" spod znaku "pińcet na dziecko, bo nam sie należy" .
" Polak gorszego sortu"

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #110 dnia: 12 Lis 2015, 17:58:27 »
HB wprawdzie nie czytałem, ale masz za stracony czas  ;)

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #111 dnia: 12 Lis 2015, 21:05:51 »
Happybeti... I co ja mam Ci powiedzieć ?  Mam nadzieję  że nie znasz angielskiego... W nicku masz "happy"... a z Twoich postów leje się taka żółć, że po kilku linijkach czytania można odczuć tą gorycz w ustach. No i ilość... zlituj się człowieku... Przeciążasz serwery a nikt normalny i tak nie będzie tego czytał w całej rozciągłości. lewactwo było , jest i będzie anormalne , aspołeczne i totalnie nielogiczne... daruj sobie te wywody...

"Dopóki nie skorzys­tałem z In­terne­tu, nie wie­działem, że na świecie jest ty­lu idiotów."
S.Lem

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #111 dnia: 12 Lis 2015, 21:05:51 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #112 dnia: 12 Lis 2015, 21:51:12 »
A dlaczego ma sobie darowac?
NIe chcesz czytac, nie czytaj.
Brak Ci argumentow zachowaj godnosc i zamilcz, zamiast obrazac przeciwnika.
NIe chce CI sie czytac, dyskutowac, odpowiadac?
Zamlicz, zamiast obrazac przeciwnika.
Takie to trudne?

Pragne jeszcze zwrocic CI uwage, ze jestesmy na forum DYSKUSYJNYM.
MOwi CI cos slowo dyskusja???

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline zpatentem

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 165
  • -Otrzymane: 441
  • Reputacja: +34/-9
« Odpowiedź #113 dnia: 12 Lis 2015, 22:22:42 »
Betti jest po prostu rozgoryczona polityczna i spoleczna degrengolada Polski. Czytajac polskie media mozna z pewnoscia dodac:" jak i wiekszosc rodakow".
 Wiem tez, ze jest juz mocno zintegrowana i bardzo zadowolona z zycia w Dani, podobnie jak jej rodzina.Bez watpienia tez jest niezwykle ceniona forumowiczka.
Kochany czlowiek..tak sie kiedys okreslalo takich ludzi :)

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #114 dnia: 13 Lis 2015, 02:13:31 »
Zpat, przyprawiasz mnie o rumieniec  :-[  ;). Dziekuję serdecznie za dobre słowo :).

Habanero- zwracam ci uwagę, iż wybrałeś do zycia totalnie "lewacki " kraj :). TU nie przeszkadza ci ,że nie ma religii w szkołach, że obywatele finansują kościoły ze swoich podatków, że dozwolona jest aborcja i małżeństwa jednopłciowe ? Powszechne ubezpieczenie zdrowotne i emerytura obywatelska ?
Tak bardzo tego wszystkiego nienawidzisz, a siedzisz tu i wylewasz na forum swoje żale do "lewactwa"?
 Po raz kolejny potwierdziłeś swój analfabetyzm polityczny  ::).
Miłego życia w schizofrenii :).
A może planujesz wracać do tego kraju powszechnej szczęśliwości, jakim teraz stała się wreszcie Polska, po "wykoszeniu lewactwa"  8) ? Po co się tak męczyć w socjalistycznym Królestwie Danii ? ;) Tu wszystko takie "anormalne" i "aspołeczne" . I "totalnie nielogiczne"  8).

Co do "dyskusji " jako takiej.
Niedawno ktoś właśnie napisał na forum , że nie będzie ze mną DYSKUTOWAŁ, bo mam inne poglądy :)).
Niom. 8)

Ale tak w ramach ćwiczenia intelektualnego- może ktoś byłby w stanie wyjaśnić pogląd "Habanero", że "lewactwo jest aspołeczne" . Bardzo interesujące byłoby to dla mnie - a zapewne i dla wielu innych forumowiczów - LOGICZNE i poparte rzeczowymi ARGUMENTAMI zdanie na temat "aspołeczności lewactwa"  8).
Ale to była raczej figura retoryczna .
Niestety, nie spodziewam się LOGICZNEJ i RZECZOWEJ, popartej argumentami i przykładami , odpowiedzi.
Bo, by tak odpowiedziec, trzebaby najpierw rozumieć pytanie... ::)
« Ostatnia zmiana: 13 Lis 2015, 02:25:09 wysłana przez happybeti »
" Polak gorszego sortu"

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #115 dnia: 13 Lis 2015, 04:40:11 »
Jomir w którym momencie mojej wypowiedzi obraziłem kogokolwiek ?  Doskonale wiem co to jest dyskusja i takową prowadzę... Bez spinania się. W przeciwieństwie do Ciebie. Po co ten stres ?  I dlaczego wmawiasz mi coś czego nie popełniłem ? Dyskusja nie zawsze polega na wzajemnym przytakiwaniu ;)  A wracając do kwestii obrażania to poczytaj posty Twojej podopiecznej. Nie mam teraz czasu na przytaczanie cytatów ale jest tam kilka określeń od których można poczuć się urażonym. Ja mam dystans i zdaję sobie sprawę z tego że Happybeti błędne pojmowanie pewnych zagadnień próbuje nadrabiać ilością tekstu i inwektywami, dlatego puszczam to mimo uszu i doskonale się bawię, Reasumując... nie szukaj dziury w całym bo nic się nie dzieje. Miłego dzionka życzę
S.Lem

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #116 dnia: 13 Lis 2015, 04:59:23 »

Habanero- zwracam ci uwagę, iż wybrałeś do zycia totalnie "lewacki " kraj :). TU nie przeszkadza ci ,że nie ma religii w szkołach, że obywatele finansują kościoły ze swoich podatków, że dozwolona jest aborcja i małżeństwa jednopłciowe ? Powszechne ubezpieczenie zdrowotne i emerytura obywatelska ?
Tak bardzo tego wszystkiego nienawidzisz, a siedzisz tu i wylewasz na forum swoje żale do "lewactwa"?
 Po raz kolejny potwierdziłeś swój analfabetyzm polityczny  ::).
Miłego życia w schizofrenii :).
A może planujesz wracać do tego kraju powszechnej szczęśliwości, jakim teraz stała się wreszcie Polska, po "wykoszeniu lewactwa"  8) ? Po co się tak męczyć w socjalistycznym Królestwie Danii ? ;) Tu wszystko takie "anormalne" i "aspołeczne" . I "totalnie nielogiczne"  8).

Happybeti... Szacun za Twoją kąśliwość i obraźliwe określenia pod moim adresem. Pisane przez CIEBIE brzmią jak komplement ;)
Kto powiedział że ja czegoś nienawidzę ? A za wylewanie żali nawet się nie zabieram mając do czynienia z wybitną specjalistką w tej materii ;)  Masz rację... nie pochwalam wielu rzeczy w Danii i nawet nie chcę zaczynać tego tematu. Ale nie jestem tu dlatego że kocham ten kraj lub ludzi. Jestem tu z pobudek czysto materialnych a to czy wrócę czy nie to nie jest Twój byznes.

Widziałaś inaugurację obrad Sejmu ?  I dymisję mongoloidalnej Kopary ? "Marność nad marnościami i wszystko marność "  Albo jak to napisał któryś tam publicysta "małostkowość i polityczny samobój". Nadal uważasz że peło i ich krętactwa to była dobra opcja dla Polski ?
S.Lem

Offline happybeti

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #117 dnia: 13 Lis 2015, 13:03:13 »

Habanero-
to ja poproszę o listę tych "inwektyw", którymi tak cię obrzucam :)
Nadal też nie wytłumaczyłeś kulturalnie, dlaczego "lewactwo" jest" aspołeczne".
Cały czas personalne odnośniki.

"Mongoloidalna Kopara".
OTO twój poziom "prowadzenia dyskusji" .
Nie odniosę się do tego.
" Polak gorszego sortu"

Offline Habanero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Tabula rasa...
« Odpowiedź #118 dnia: 14 Lis 2015, 08:49:21 »

"Mongoloidalna Kopara".
OTO twój poziom "prowadzenia dyskusji" .
Nie odniosę się do tego.

Jest jeszcze Chyży Ruj  , Bul i Bufetowa Hanka... Takie przydomki dostali od "wdzięcznego" Narodu ;)  Mojego poziomu tak szybko nie poznasz ;)  BTW... Polska język , trudna język, wiem ;) Dlatego podpowiadam że w języku polskim wszelkie zwroty osobowe piszemy WIELKĄ LITERĄ  ;)  Udanego weekendu życzę
S.Lem

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #119 dnia: 14 Lis 2015, 13:23:56 »
No wlasnie , ze tak nie jest z ta "wielka litera". Jestem na telefonie, wiec mozliwosci pisania mam ograniczone, ale licze, ze Sam znajdziesz i... Sie do tego przyznasz :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #119 dnia: 14 Lis 2015, 13:23:56 »