poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Prośba o porady...  (Przeczytany 10562 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
Odp: Prośba o porady...
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Maj 2010, 09:40:32 »
Pól na pól? Czyli dwa rózne kredyty? A sprawdzilas jakie sa koszty otrzymania i utrzymania (bidrag) 1 kredytu? W opcji pól na pól bedziesz miala podwojone koszty.
Otrzymanie kredytu kosztuje, zmiana kredytu z np fastforrentet na flexlån tez kosztuje i nie sa to male kwoty. Oczywiscie beda wliczone w kredyt ale trzeba je zaplacic i to z odsetkami. Czyli w tej chwili bedzie troszke taniej ale w sumie zalpacisz o wiele wiecej.

http://www.nykredit.dk/informationsSide.do?iwID=/privat/informationsside/realkredit/realkreditlaan_laanegebyrer.xml

http://www.nykredit.dk/informationsSide.do?iwID=/privat/informationsside/realkredit/realkreditprisblad_kr.xml
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Maj 2010, 10:53:23 »
Ups...  :-[

[Posted on: 07 Maj 2010, 10:06:44]

Chyba się zagalopowałam  :-[
A z jakich opcji skorzystaliście Wy, którzy macie kredyty?
I jak się sprawdzają?
Pzdr :)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Maj 2010, 11:32:42 »
To tak jak bys sie spytala: Jakimi samochodami jezdzimy i jak sie sprawdzaja?
Jeden jezdzi VOLVO 4hjulstrækker bo ma prace która mu na to pozwala i duzego samochodu wymaga, drugi ma 15 letnia Mazde bo ma do pracy 3 km i woli wydac pieniadze na dom letniskowy niz na samochód, trzeci ma weterana, dla czwartego liczy sie tylko sport coupe. Kazdemu ten samochód sie sprawdza ale czy w twojej sytuacji samochód sportowy na 2 osoby bedzie odpowiedni??

Kazdy dopasowywuje kredyt do swojej sytuacji - jeden patrzy tylko na to zeby jak najmniej co miesiac placic, drugi przeliczy ile go kredyt wyniesie w ciagu 30 lat, inny kupuje dom po 4-tce0 i woli miec kredyt na 20 lat.

Nie mozesz opierac sie na tym co jest dobre dla innych. Tylko i wylacznie na swojej wlasnej sytuacji.
Poczytaj dokladnie opisy róznych kredytów, pomysl, porównaj, przelicz. Zrób budget rodzinny, porównaj jeszcze raz z kredytami, pomysl jak budget bedzie wygladal za 5-10-20 lat, co dojdzie, co odpadnie.
Tego zaden forumowicz za ciebie nie zrobi, musisz sama.
 Kupno domu to bardzo powazna decyzja, za powazna zeby opierac sie:  A co inni pozyczyli? To ja wezme ten sam kredyt... :-)

Powodzenia...i do roboty :-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Maj 2010, 13:12:51 »
@ae@, chyba się nie zrozumiałyśmy.
Nie jestem bezmyślnym dzieckiem i nie mam zamiaru brać kredytu na wzór innych.
Pytanie zadałam, bo jestem ciekawa np. czy mający zmienne oprocentowanie chwalą sobie taką opcję.
Albo jakie zdanie mają Ci, co wzieli Obligationslan po kilku latach spłacania.

Tak czy inaczej dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Maj 2010, 16:16:21 »
Pozyczka ze stalym oprocentowaniem (obligationslån med fastrente) wzieta przed kilku laty, nie byla/jest zlym finansowaniem. Taka forma pozyczki dla osob ostrozych i "rozsadnych" dopuszcza tzw. konvertering, tzn. zmiane na nizej oprocentowana pozyczke. W ten sposob nie tylko spada stopa oprocentowania np. z 6% na 5% ale rowniez zmniejsza sie czesc zadluzenia. Obecnie wszyscy oczekuje kiedy kurs 4%-ch 30-letnich obligacji podniesie sie jeszcze troche (p.t. okol 95), aby wlasnie konvertowac swoje pozyczki. Nalezy pamietac, ze taka zmiana kosztuje, ale bank chetnie wyliczy za7przeciw takiej decyzji.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Maj 2010, 06:43:03 »
Vera,nie bardzo mam ochote na kolejne spory z toba..
Wiem, ze maglerzy maja programy komputerowe w laptopach + doswiadczenia wiec potrafia szybko i orientacyjnie okreslic sytuacje i chyba o to tylko chodzi pytajacej.
I po co te wstawki filozofie. Tu nie chodzi o samą symulacje spłaty gdyż na to czy kogoś stać na dom czy nie, jest właściwe określenie wszystkich wydatków i to własnie jest brane przez Bank.
Po pierwsze makler nie określa zdolności lub prognoz kupującego. Po drugie program nie wiem skąd się urwałeś ale widać że pojęcia o tym to nawet szczątkowego nie masz. Nie jest potrzebny żaden program do tego. Po trzecie potrzebne są dane a ty chyba chcesz je mieć z sufitu. Orientacyjnie jak chcesz sobie coś określać to możesz co najwyżej stwierdzić ile możesz przeznaczyć na spłatę kredytu ( i tutaj następuje twoje suche wyliczenie). Tak więc jak już wspomniałem pytająca musi sama to określić i jest to wstanie zrobić a najbardziej trafne określenie budżetu będzie ( bo to jest podstawa) po otrzymaniu raportu na temat nieruchomości.

Hehe, wiem,że nie ma, ale ja bym chciała... ;)

Skłaniam się ku finansowaniu pół/pół. To chociaż połowę nocy spokojnie prześpię  ;D
Przeglądałam prognozy na przyszłe lata i wychodzi, że stopy procentowe, które spadły w skutek kryzysu i innych, w końcu odbiją się i pójdą w górę. Pytanie tylko na ile i o ile...?
Analitykiem nie jestem, absolutnie, więc się nie wymądrzam. Jak to widzicie?
Pzdr i dzięki wszystkim pomagającym :)

Jak już wspomniałem opcje kredytowania domu możesz zmienić. Wybierz opcję na najbliższy rok a potem zrób analizę opierając się na rzeczywistych wydatkach czy budżet został właściwie określony.

To tak jak bys sie spytala: Jakimi samochodami jezdzimy i jak sie sprawdzaja?
Jeden jezdzi VOLVO 4hjulstrækker bo ma prace która mu na to pozwala i duzego samochodu wymaga, drugi ma 15 letnia Mazde bo ma do pracy 3 km i woli wydac pieniadze na dom letniskowy niz na samochód, trzeci ma weterana, dla czwartego liczy sie tylko sport coupe. Kazdemu ten samochód sie sprawdza ale czy w twojej sytuacji samochód sportowy na 2 osoby bedzie odpowiedni??

Kazdy dopasowywuje kredyt do swojej sytuacji - jeden patrzy tylko na to zeby jak najmniej co miesiac placic, drugi przeliczy ile go kredyt wyniesie w ciagu 30 lat, inny kupuje dom po 4-tce0 i woli miec kredyt na 20 lat.

Nie mozesz opierac sie na tym co jest dobre dla innych. Tylko i wylacznie na swojej wlasnej sytuacji.
Poczytaj dokladnie opisy róznych kredytów, pomysl, porównaj, przelicz. Zrób budget rodzinny, porównaj jeszcze raz z kredytami, pomysl jak budget bedzie wygladal za 5-10-20 lat, co dojdzie, co odpadnie.
Tego zaden forumowicz za ciebie nie zrobi, musisz sama.

Kupno domu to bardzo powazna decyzja, za powazna zeby opierac sie:  A co inni pozyczyli? To ja wezme ten sam kredyt... :-)

Powodzenia...i do roboty :-)

Widać ktoś jeszcze ma na ten temat pojęcie. Od początku pisałem - załatwić sobie raport domu i określić budżet. I tak jak pisze ae każdy ma inną sytuacje inne przychody, inne wydatki i nie ma jak tego porównać.

Tak więc Lilla znajdź dom, pobierz raport i do liczenia  ;)

[Posted on: 08 Maj 2010, 06:40:49]

Nalezy pamietac, ze taka zmiana kosztuje, ale bank chetnie wyliczy za7przeciw takiej decyzji.
dokładnie, ale jeżeli zmiana jest uzasadniona to koszta można wbić w nowo wyliczony kredyt i nie ma żadnego uszczerbku na kieszeni a suma sumarum jest się "do przodu".

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Maj 2010, 08:36:45 »
No się wzięłąm. Wszystko już dawno policzone  8)
A jutro idziemy domki oglądać  ;D
Miłego dnia wszystkim!

[Posted on: 08 Maj 2010, 09:03:29]

Witajcie ponownie,

Mam pytanie odnośnie ejerskifteforsikring.
Pani w banku wyjaśniła nam, że sprzedający owszem płaci połowę kwoty za ubezpieczenie, ale tego, które sam wybrał.
Jeśli więc chcemy inne, o większym zakresie, to resztę i różnicę musimy dopłacić sami. Chyba się tejże pani pomyliło, co?
Poczytuję na stronach duńskich ubezpieczalni i wprawdzie duńskiego nie rozumiem perfekt, ale wychodzi na to,że mamy prawo wybrać sobie ubezpieczalnię i czas obowiązywania ubezpieczenia,a sprzedający ma obowiązek połowę wyłożyć. Jak to zatem jest?
Wybrałam jak na razie Tryg, ale może jakąś inną ubezpieczalnię polecacie?
Z góry dzięki :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 10 Maj 2010, 08:36:45 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Maj 2010, 09:03:02 »
"Kupujac nieruchomosc, sama decydujesz czy chcesz kupic i w ktorej firmie ubezpieczeniowej, tzn. nie jestes zmuszona do tego ejerskifteforsikring, ktore proponuje Ci sprzedajacy - nawet wtedy, kiedy juz podpisalas umowe kupna. Ta czesc, ktora ma zaplacic sprzedajacy, zawsze jest ta czescia ceny ubezpieczenia z firmy ubezpieczeniowej, ktora sprzedajacy sam przedlozyl"

A wiec jak wynika z powyzszego, sprzedajacy nie ma obowiazku partycypowania w ubezpieczeniu, ktorego nie wybral.
Jest jeszcze tzw. udvidet ejeskifteforsikring, zwalniajace Cie od szkod itp. w ciagu 20 lat. Zobacz portlale na ten temat. Na pewno na stronie Tryg lub innej firmy znajdziesz wiele info.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Maj 2010, 11:49:31 »
No się wzięłąm. Wszystko już dawno policzone  8)
A jutro idziemy domki oglądać  ;D
Miłego dnia wszystkim!

[Posted on: 08 Maj 2010, 09:03:29]

Witajcie ponownie,

Mam pytanie odnośnie ejerskifteforsikring.
Pani w banku wyjaśniła nam, że sprzedający owszem płaci połowę kwoty za ubezpieczenie, ale tego, które sam wybrał.
Jeśli więc chcemy inne, o większym zakresie, to resztę i różnicę musimy dopłacić sami. Chyba się tejże pani pomyliło, co?
Poczytuję na stronach duńskich ubezpieczalni i wprawdzie duńskiego nie rozumiem perfekt, ale wychodzi na to,że mamy prawo wybrać sobie ubezpieczalnię i czas obowiązywania ubezpieczenia,a sprzedający ma obowiązek połowę wyłożyć. Jak to zatem jest?
Wybrałam jak na razie Tryg, ale może jakąś inną ubezpieczalnię polecacie?
Z góry dzięki :)

Są dwie wersje podstawowe 5 i 10 letnia jak chcesz inną to już indywidualna sprawa z firmą ubezpieczającą. W moim czasie były tylko dwie opcje.
Sprzedający płaci połowę tańszej opcji (5lat), jak chcesz okres wydłużony na 10 lat (opcja droższa) różnice dopłacasz. Jest to jednorazowe ubezpieczenie i nie myl tego z właściwym ubezpieczeniem płaconym co roku. Owej pani nic się nie pomyliło.
Oczywiście nie jest to obowiązkowe ale ryzyko jest duże jak dom posiada wady ukryte co wyjść może zaraz po zakupie lub po kilku latach. Ubezpieczenie ściśle odnosi się do raportu o jakim wcześniej wspominałem więc warto go analizować.

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Maj 2010, 12:38:41 »
Rozumiem.
Ale ejerskifteforsikring obejmuje tylko te usterki, które pojawią się w ciągu tych 5-10 lat, a nie były nawet najmniejszą wzmianką zawarte o owym raporcie, zgadza się?
Sprawdziłam raport oczywiście. I moje pytanie, czy jeżeli jest kilka poważniejszych lub mniej poważnych rzeczy do zrobienia to mogę na tej podstawie pytać o obniżenie ceny domku?
Dzięki za odp :)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Maj 2010, 13:29:10 »
Rozumiem.
Ale ejerskifteforsikring obejmuje tylko te usterki, które pojawią się w ciągu tych 5-10 lat, a nie były nawet najmniejszą wzmianką zawarte o owym raporcie, zgadza się?
Sprawdziłam raport oczywiście. I moje pytanie, czy jeżeli jest kilka poważniejszych lub mniej poważnych rzeczy do zrobienia to mogę na tej podstawie pytać o obniżenie ceny domku?
Dzięki za odp :)

1. TAK

2. TAK

Offline Lilka

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Maj 2010, 13:53:02 »