poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kultura Polaków w Dani...  (Przeczytany 76219 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Kultura Polaków w Dani...
« Odpowiedź #75 dnia: 25 Wrz 2008, 12:06:19 »
AMEN :)

Ale serio to BRAWO :)
Dokladnie tak samo mysle.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Gruby Bolek

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Wrz 2008, 16:23:31 »
W jakim ich kraju?
Ziemia jest jedna, to, ze ktos sie urodzil w Danii nie oznacza, ze ten kraj nalezy do niego (jesli kupil sobie kawalek ziemi to ma swoja ziemie, posiadlosc, ale kraj do niego nie nalezy). Ja tak samo loze na ten kraj jak inni. Smiesza mnie takie powiedzenia, ze "jestes gosciem" itp. To znaczy, ze nie masz w ogole poczucia wartosci i taka postawa kreuje Cie na osobe drugorzedna, bo zawsze bedziesz myslal, ze nie jestes "u siebie". A moj dom jest tam gdzie ja jestem, a nie tam, gdzie sie urodzilem. Na miejsce urodzenia nie masz wplywu, ale masz wplyw na to gdzie mieszkasz. Obecnie jestem w Danii, u siebie i nikt mnie tutaj nie gosci.

Poza tym jak mozna pisac Dunczyk, Polak? Przeciez kazdy jest inny, jeden Dunczyk rozni sie od drugiego, tak samo jak Leszek Balcerowicz rozni sie od Andrzeja Leppera. Na jakiej podstawie smiecie oceniac narody? Bierzecie moze srednia? ;D

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 25 Wrz 2008, 16:56:44 »
Jak ja do kogoś idę to nie jestem u siebie tylko jestem jego gościem i wcale nie czuję się bez wartości. ;D

Dania należy do Duńczyków - to jest ich kraj. Duńczycy byli tacy mili że przyjeli mnie do swojego społeczństwa dając mi obywatelstwo, i teraz też jestem Duńczykiem i teraz to też jest mój kraj. :)

Na codzień nigdy nie rozważam kim jestem - jestem poprostu sobą. Czasami ktoś z ciekawości zapyta mnie skąd pochodzę. Jak bym miał określić siebie to jestem polskim Duńczykiem ("polskim" napisałem z małej litery bo jest to przymiotnik).

Offline KamiLka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
  • <3
    • Status GG
« Odpowiedź #78 dnia: 25 Wrz 2008, 19:31:37 »
hehe wlasnie juz mi sie wiecej czytac chyba nie chce :)
nie chce sie klocic, a wiem ze mam na pewno zdanie odmienne od Was.

do pioniera.
gdybym mogla to dalej siedzialabym w Polsce uwierz. i gdybym mogla to wrocilabym tam juz dzisiaj.
ale nie moglam i nie moge.

pozdrawiam :)
"Nigdy nie można oznaczyć z pewnością, gdzie się w kobiecie anioł kończy, a diabeł poczyna."

Hakuna Matataaa : DDD

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #79 dnia: 25 Wrz 2008, 20:59:18 »
Nie mozesz???
Alez Kamilko!!! Jestes pelnoletnia, odpowiedzialna  i stanowcza. Chciec to moc.
A przeciez w Polsce jest tak dobrze - piekny kraj, edukacja na wysokim poziomie, madrzy ludzie.... Po co sie tu meczyc w tym brzydkim kraju, pelnym glupkow, w szkolach ograniczajacych potezny umysl????
Mowiesz i masz. Pakujesz walizy i ladujesza w swym ukochanym kraju.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #80 dnia: 25 Wrz 2008, 21:13:14 »
Może jest inaczej, jak człowiek podejmuje świadomą decyzję o osiedleniu się na stałe. Choć i tych, którzy ją podjęli dopada nostalgia i tęsknota za ojczyzną. Tam znajdują się ich korzenie, wspomnienia z dzieciństwa i wczesnej młododści, zazwyczaj rodzina i znajomi i przyjaciele. To nie jest łatwe.
Mieszkam tu już dośc długo, nie zrezygnowałam z obywatelstwa, ponieważ stwierdziłam ,że nie chcę i nie jest to konieczne. Poza tym nie chciałam być listonoszem-nie wiem czy w dalszym ciągu jest wymóg posiadania obywatelstwa duńskiego w stosunku do tej grupy zawodowej.
Dania nie jest rajem na ziemi, ma swoje wady, które widzę i niektóre z nich mi przeszkadzają. Ale każdy kraj je ma. Plucie, aby tylko pluć nie jest w moim stylu. Potrafię umotywować swoje przekonania i powody, z powodu których coś krytykuję.
To, że nie urodziłam się w Danii nie ma nic do rzeczy. Wyobraźmy sobie, że do Polski przyjeżdża Duńczyk, wiele rzeczy mu się nie podoba. Czyli, jeśli zdecyduje się na zamieszkanie tam, nie ma prawa krytykowac rzeczy, które go denerwuja lub budzą ,,zdziwienie"?
Nikt mi nic nie dał, nie chodziłam do darmowej szkoły językowej, nie byłam na zasiłku, nie korzystałam z  żadnych form pomocy. Przeciwnie, od początku płaciłam wysokie podatki i dużo pracowałam. To z moich wysokich podatków pomoc otrzymywało i otrzymuje wielu Duńczyków. Nie czuję się od Duńczyków gorsza, ale i nie lepsza.
I jeszcze do Kamili. Zajmuję dość wysokie stanowisko, jestem dość dobrze wyedukowaną osobą. Ale nie sądzę, aby to był powód do tego, bym ludzi z którymi pracuję uważała za głupszych od siebie. Że o innych ludziach nie wspomnę. Każdy z nas ma jakąś swoją ścieżkę życiową, którą się kieruje bardziej lub mniej świadomie. Ja ślęczałam nad książkami, byłam ciekawa świata, ktoś inny nie. Z pewnością nie wyobrażam sobie innego życia i kompletnego braku zainteresowania ,,wszystkim". Z drugiej strony, moze ten niezbyt zainteresowany jest bardziej pogodzony z sobą i światem. Trudno powiedziec. Jednak to nie powód, bym czuła się lepsza.
Może warto się zastanowić, nad tym, kim jestem, co robie i i co zrobie. I pogodzić sie z sobą. Albo spróbować jakiejś spektakularnej zmiany w swoim życiu.

dir333

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 25 Wrz 2008, 21:21:23 »
A ja czuję się tutaj swobodnie. Mam zdrowie , pracuję.
Zawsze , dgy łapała mnie taka chandra na temat pracy tu, czy tam i opinii obcokrajowców to myslalem sobie co by bylo gdyby tak do mojej firmy w Pl przyjechali obcokrajowcy(np. ruskojęzyczni) i jak ja ich bym potraktował ?????
No i moje odczucia są odpowiedzią na moją niepewnosc,.
To tylko moje zdanie, ja sobie radzę, czego wszystkim życzę  ;D

Nutką optymizmu powiało, bo jestem teraz  w Polsce i  ładna pogoda, której niestety brak w Danii  >:(
« Ostatnia zmiana: 25 Wrz 2008, 21:31:25 wysłana przez dir333 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 25 Wrz 2008, 21:21:23 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 25 Wrz 2008, 21:32:45 »
No właśnie, nie byłoby miło usłyszeć od Duńczyka mieszkającego wiele lat w Polsce że czuje się Polakiem?
Co do narzekania to każdy ma prawo ale też każdy ma prawo nie słuchać. ;D

PS. Jestem w Danii i jest świetna pogoda.  :)

Gruby Bolek

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 25 Wrz 2008, 21:38:28 »
Klingon co mnie obchodzi to, ze Dunczyk czulby sie Polakiem? I niby dlaczego ma byc mi milo z tego powodu, badz tez nie? Co za zasciankowe myslenie. Jego sprawa!!! Jego zycie!!! Zrozumcie to w koncu.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 25 Wrz 2008, 21:43:54 »
Prosze sie pohamowac, Gruby Bolku. Zasciankowe myslenie to prezentuje akurat kto inny, na pewno nie Klingon.

Jak sie zaczniecie obrzucac blotem, to trzeba bedzie ciekawy watek zamknac, dlatego moze warto sie ugryzc w jezyk?

Zeby nie bylo calkiem offtopik, to ja jestem na antypodach myslenia Kamilki w tej kwestii, a uzasadnienia padly, wiec sie nie bede powtarzac.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 25 Wrz 2008, 22:07:54 »
Klingon co mnie obchodzi to, ze Dunczyk czulby sie Polakiem? I niby dlaczego ma byc mi milo z tego powodu, badz tez nie? Co za zasciankowe myslenie. Jego sprawa!!! Jego zycie!!! Zrozumcie to w koncu.
Kiedyś jedna Dunka zapytała mnie czy czuję się Duńczykiem - odpowiedziałem że tak. Ucieszyła się - zapewne z tego że nie wszyscy których przyjęto gardzą Duńczykami.

dir333

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 25 Wrz 2008, 22:39:59 »
Aaaaaaa mam Cie Klingon. Uzywasz polskich literek z kompa. Szacun Kolego, szacun
 :)

Niecienki Bolek

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 25 Wrz 2008, 22:41:30 »
A skad wiesz kto gardzi a kto nie? Znasz poglady wszystkich osob mieszkajacych w Danii? Juz napisalem kilka slow na temat generalizowania, jest to zabieg ogromnie niepoprawny!!! Poza tym co tzn. "czuc sie Dunczykiem"? Nie rozumiem tego stwierdzenia ... otrzymales dunskie obywatelstwo i co z tego? Ciagle bedziesz soba. Ja mieszkam w Danii i czuje sie obywatelem swiata, niewazne w jakim panstwie bede zyl - bede soba, nie potrzebuje sie okreslac mianem Dunczyka, Amerykanina czy Norwega, bo co mi to da? Jakis podzial rasowy? Bezsens totalny!!!

dir333

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 25 Wrz 2008, 22:43:09 »
Niecienki Bolku, nie wiem co pijesz, ale polej i mi :)

Niecienki Bolek

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 25 Wrz 2008, 22:53:01 »
dir333 nie ma to jak iscie intelektualny wklad do dyskusji.

A mysli ludzi na temat narodowosci sa tak ograniczone, ze az szkoda sie nad ta tematyka rozwodzic.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 25 Wrz 2008, 22:53:01 »

Jak w Dani są rozliczane nadgodziny?

Zaczęty przez kyniu113Dział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7050
Ostatnia wiadomość 21 Cze 2011, 19:25:34
wysłana przez @ae@
SZUKAM PRACY W DANI

Zaczęty przez arturo72Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2