poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kultura Polaków w Dani...  (Przeczytany 77135 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dir333

• Gość
Odp: Kultura Polaków w Dani...
« Odpowiedź #90 dnia: 25 Wrz 2008, 22:53:59 »
retorycznie :D

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 25 Wrz 2008, 22:59:53 »
"czuc sie Dunczykiem"? Nie rozumiem tego stwierdzenia
Tzn. identyfikować się z Duńczykami.

Ciagle bedziesz soba.
Fakt, też tak napisałem wcześniej "Na codzień nigdy nie rozważam kim jestem - jestem poprostu sobą.".

dir333

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 25 Wrz 2008, 23:08:07 »
Jakoś nie przekonują mnie poglądy , kto wypisuje na forum jako anonim(gośc) i przekonuje o swojej racji.
Heh  :-X

[Posted on: 25 Wrzesień  2008, 23:04:17]

Kurna, co ja piszę?
 ;D

Niecienki Bolek

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 25 Wrz 2008, 23:14:01 »
Klingon to jak "czujesz sie Dunczykiem" to identyfikujesz sie z Dunczykami ... czyli wowczas nie identyfikujesz sie z inna narodowoscia, co by znaczylo, ze stoisz w opozycji do niej. Heh, sami widzicie jak glupie sa takie sformulowania. No i pytanie:"Czujesz sie Dunczykiem?" tez nie bylo wysokich lotow.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 25 Wrz 2008, 23:24:19 »
Klingon to jak "czujesz sie Dunczykiem" to identyfikujesz sie z Dunczykami ... czyli wowczas nie identyfikujesz sie z inna narodowoscia, co by znaczylo, ze stoisz w opozycji do niej. Heh, sami widzicie jak glupie sa takie sformulowania. No i pytanie:"Czujesz sie Dunczykiem?" tez nie bylo wysokich lotow.
Tak, indentyfikuję się z Duńczykami i nie stoję w opzycji do Polaków tylko też się z nimi identifikuję. Jestem Polakiem i Duńczykiem.

Dobranoc.

jackie sparrow

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 25 Wrz 2008, 23:34:09 »
Jakoś nie przekonują mnie poglądy o kimś, kto wypisuje na forum jako anonim(gośc) i przekonuje o swojej racji.
Heh  :-X

[Posted on: 25 Wrzesień  2008, 23:04:17]

Kurna, co ja piszę?
 ;D

Groucho Marx (aktor - nie mylic z kims innym ;)) :) powiedzial: "I don’t want to belong to any club that will accept me as a member" - dlatego tez JA (i inne "anonimy") nie mam(y) ochoty logowac sie - ale mam(y) swoje opinie.

Do Kamili:

Bardzo dobrze Cie rozumiem. Ja mieszkam (mieszkalam) w Danii od 8 roku zycia. Juz minelo prawie 20 lat a ja ciagle nie przepadam za tym krajem. Mam dunskie obywatelstwo - ale tylko dlatego, ze kiedys bylo latwiej zwiedzac swiat na dunskim paszporcie. Chodzilam tu do szkoly, mam dunskich przyjaciol (nawet szwagierke :)) ale Dania jako kraj mi nie odpowiada. Mieszkalam w wielu krajach (praca i szkola) - bylo wspaniale,  ale niestety sytuacja rodzinna zmusiala mnie na terazniejsze przebywanie w Danii. Nie przejmuj sie tym co inni pisza - wazne, ze masz swoje zdanie!  Zycze Ci powodzenia :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #96 dnia: 26 Wrz 2008, 07:47:45 »
Niechze policze...
prawie 20 lat temu byl rok 1988, jezeli nie 1989 czy 90....
Jesli dodamy minimum 7 lat (jezeli nie 10!!!) na otrzymanie obywatelstwa, otrzymujemy rok minimum 1998, jezeli nie 1999 lub 2000 ....
Ta..... w 1998 roku faktycznie bylo latwiej zwiedzac swiat na dunskim paszporcie....
W pelni rozumiem rozterki patrioty, ktory zrzekl sie swojego obywatelstwa, w imie podrozowania po swiecie.... zwlaszcza w roku 1998....

Zal....
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #96 dnia: 26 Wrz 2008, 07:47:45 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 26 Wrz 2008, 10:32:36 »
Ciesze sie Jackie sparrow, ze znalazlas kraj (nie piszesz jaki) w ktorym dobrze sie czujesz i zycze wszystkim ktorzy nie moga sobie znalezc tutaj miejsca, tego samego. :)

[Posted on: 26 Wrzesień  2008, 09:23:57]

Podczas olimpiady w glownym wydaniu dziennika telewizyjnego, mowiono ze Dunczycy goraco kibicuja za dunska gwiazda Caroline Wozniacki, zartobliwie dodajac ze to moglo przyczynic sie do tak duzego poparcia i pokazujac jej paznokcie pomalowane w dunskie flagi. ;D
Swietna reklama dla Polakow - bylem dumny. :)

jackie sparrow

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 26 Wrz 2008, 11:37:01 »
Niechze policze...
prawie 20 lat temu byl rok 1988, jezeli nie 1989 czy 90....
Jesli dodamy minimum 7 lat (jezeli nie 10!!!) na otrzymanie obywatelstwa, otrzymujemy rok minimum 1998, jezeli nie 1999 lub 2000 ....
Ta..... w 1998 roku faktycznie bylo latwiej zwiedzac swiat na dunskim paszporcie....
W pelni rozumiem rozterki patrioty, ktory zrzekl sie swojego obywatelstwa, w imie podrozowania po swiecie.... zwlaszcza w roku 1998....

Zal....

Przepraszam Pania bardzo. Obywatelstwo (a wlasciwie PASZPORT) dostalam bardzo szybko ((1996) dlatego ze tato przyjechal do Danii duzo wczesniej niz ja z rodzenstwem i z mama) - Prawo wygladalo calkiem inaczej wtedy niz teraz. Prawda jest taka ze ja i moje rodzenstwo mamy podwojne obywatelstwo - dlatego ze dunskie obywatelstwo bylo zalatwiane przez KOMUNE. A wiec...zadnych wplat, zadnego zrzekania sie obywatelstwa Polskiego. Trawalo to dokladnie 3 dni - oddac papiery i czekac na potwierdzenie. (prosze popytac "starych" pracownikow komuny) - to prawo szybko zostalo zmienione, bo wielu (kriminalnych) "andengenerationsindvandrere" znalazlo dziurke w systemie na szybkie dostanie obywatelstwa, jak im grozila kara wydalenia z Danii.

A wlasciwie to o co Pani chodzi? Ze mam dunskie obywatelstwo - a Pani nie? Ja napisalam, zeby pocieszyc Kamile, ktora tez siebie tutaj nie widzi. Pani ja krytykuje, ze moze przeciesz wyjechac do Polski - owszem moze! Ale moze tez ma podobna sytuacje rodzinna do mojej, ktora jej nie pozwala na taki wyjazd?

Co do podrozowania po swiecie: do tej pory osoby na polskich paszportach sa czesto gorzej traktowani - a jeszcze jak sie jedzie na polskich tablicach reestracyjnych po Europie, do ktorej Polska tez nalezy. Prosze zaobserwowac przy granicach - kto najczesciej zostaje zatrzymywany? Dunczycy, Niemcy czy Polacy?
Na dunskim paszporcie wsiadam w samolot i lece do USA kiedy mi pasuje. Osoby na polskim paszporcie musza jechac do US ambasady i skladac podania, pokazywac konta itd. Na dunskim paszporcie lecisz do Anglii i nie ma problemow, na polskim paszporcie (bardzo czesto) jestes zatrzymywany na dlugie interview. Wiec niech mi Pani nie wpiera, ze polski paszport ma takie same prywilegia jak i dunski.

Dziekuje i pozdrawiam.   

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #99 dnia: 26 Wrz 2008, 14:13:02 »

(mieszkalam) w Danii od 8 roku zycia. Juz minelo prawie 20 lat ....

O nic mi nie chodzi.... Tak sobie policzylam... Zawsze lubilam obserwowac, jak ludzie potrafia operowac faktami i liczbami w stosunku do potrzeb...
Paszportu dunskiego nie zazdroszcze... My z mezem moj polski paszport postrzegamy jako zalete. Zawsze na starosc bedziemy mogli wybrac, gdzie chcemy mieszkac.... Zawsze jakas alternatywa...
Bo dla mnie nie wazne gdzie, a wazne z kim. Moja ojczyzna moja rodzina. A ze rodzina dwunarodosciowa to posluguje sie dwoma jezykami i uczymy sie na wzajem historii obydwu krajow. Moj maz szanuje moj kraj, ja szanuje jego.
Ja znam wieksze miasta Danii, moj maz stopniowa poznaje polskie. Zna historie Katynia i Powstania Warszawskiego. Zna dzieje Unii Lubelskiej, historie rozbiorow oraz dlaczego swietujemy 3-Maja.
Ja nie musze krzyczec jestem patriotka, kocham moj kraj. Po prostu dbam o patriotyzm mojej rodziny na codzien.
A bluzgajacych Polakow sie wstydze, ale wcale nie dlatego, ze wstydze sie swojego jezyka czy ojczyzny.
AMEN :)

« Ostatnia zmiana: 26 Wrz 2008, 14:27:22 wysłana przez Mirra »

jackie sparrow

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 26 Wrz 2008, 20:58:04 »
O nic mi nie chodzi.... Tak sobie policzylam... Zawsze lubilam obserwowac, jak ludzie potrafia operowac faktami i liczbami w stosunku do potrzeb...

Widze ze sa troche problemy z czytaniem. I nie zycze sobie sarkastycznych aluzji, ze klamie...

Wiec jeszcze raz: mam DWA obywatelstwa. Obywatelstwo zostalo zalatwiane calkiem inaczej niz sie zalatwia teraz. Jak juz pisalam, o fakty prosze popytac "starszych" pracownikow komun :) Ja tez mam polski paszport - i tez moge smialo zamieszkac w Polsce.

Ja respektuje Polakow i  Dunczykow ( i inne narodowosci ) - ale kazdy powinnien zachowywac sie jak czlowiek. Nie znaczy to jednak, ze musze lubiec Danie jako KRAJ. Dlatego tez mieszkalam po za jej granicami jak tylko mialam na to szanse (w tym wypadku bylo lepiej miec dunski paszport i tylko dlatego).

Pani pisze co dla Pani znaczy Patriotyzm - jednak dla kazdego znaczy on cos innego. W gimnazjum na lekcji historii zadano nam pytanie:

"Gdyby wybuchla wojna miedzy wszystkimi krajami swiata, i bys MUSIAL/A isc na niej walczyc, w jakim wojsku (narodowym) walczyl/a bys?" Zaznaczono, ze nie mozna wybrac odpowiedzi: bede neutralny i nie bede walczyc. 
Wydaje mi sie ze Pani nie umialaby odpowiedziec na to pytanie... a Ja, bez problemu :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #101 dnia: 26 Wrz 2008, 21:37:05 »

... moj maz stopniowa poznaje polskie. Zna historie Katynia i Powstania Warszawskiego. Zna dzieje Unii Lubelskiej, historie rozbiorow oraz dlaczego swietujemy 3-Maja.

A nie sadzi Pani, ze tu jest odpowiedz?

Nie zarzucam Pani klamstwa, to nadintepretacja.
O starym trybie nadawania obywatelstw wiem, nieco, wiem rowniez o mozliwosci posiadania podwojnego.
Probowalam jedynie Pani wytlumaczyc, ze naprawde nie zazdroscia sie kieruje, a logika i znajomoscia faktow.
Prosze mi naprawde nie wmawiac, ze 1996 roku byly problemy z podrozowaniem z polskim paszportem. Moze faktycznie do Stanow.

Poza tym, coz to za patriotyzm, gdy paszporty zmienia sie jak rekawiczki? Ktore pasuja dzis do plaszcza to zaloze... To konformizm.
Zagorzaly patriota schowalby po porstu ten drugi do szuflady. Jak juz musze go miec, to niech go mam, ale nie bede sie podszywac pod kogos kim nie jestem, nie tak?

Offline KamiLka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
  • <3
    • Status GG
« Odpowiedź #102 dnia: 09 Paź 2008, 10:14:34 »
hehe dawno mnie tu nie bylo, ale widze ze malo sie zmienilo w tej dyskusji, Mirra dalej neguje wypowiedzi prawie wszystkich forumowiczow, wiec po staremu :)
zastanawia mnie tylko fakt, jakim sposobem probuje pani zgadywac te dziwne fakty o mnie ? :) jakie ma pani pojecie jaka jest moja sytuacja, ze pisze pani ze moge juz teraz pojechac do Polski ?
zastanawia mnie tez dlaczego tak bardzo negatywnie jest pani nastawiona do wypowiedzi prawie wszystkich ? czy ktos jest negatywnie nastawiony do pani ? nie za bardzo to pojmuje, bo ludzie z sympatia pisza cos, a pani z przekasem odpowiada niesympatycznie.
NIE JESTEM PELNOLETNIA. to po pierwsze. po drugie nie wyobrazam sobie byc w plecy 3 lata z nauka i zaczac znow w liceum ( dla doroslych oczywiscie, bo na technikum do ktorego chodzilam nie mam juz szans) to idac na studia bede miala jakies 21 lat.. to sie za bardzo kupy nie trzyma, po za tym ciezko jest sie uczyc znow polskim systemem kiedy przez 2 lata uczylo sie dunskim.
Mam mala prosbe, niech sie pani tak nie stroszy i nie gra najbardziej obeznanej kobiety swiata z najczystsza opinia i wzorowa postawa i rodzina, bo takie sprawia pani wrazenie a to bardzo irytuje.
I blagam , niech nikt nie probuje mi znowu napisac, ze cos moge, a nie moge , lub ze czegos nie moge, a moge :)

POZDRAWIAM :))))))
"Nigdy nie można oznaczyć z pewnością, gdzie się w kobiecie anioł kończy, a diabeł poczyna."

Hakuna Matataaa : DDD

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #103 dnia: 09 Paź 2008, 10:40:53 »
Dyskusja nie polega na przytakiwaniu, a wymianie zdan. Czasem dochodzi sie do konsensusu, czasem nie.
To, ze ktos ma odmienne zdanie, nie oznacza, ze jest przeciwny, tudziez negatywnie nastawiony. Po prostu ma odmieny punkt widzenia na sprawe.

Co do postrzegania Twojej osoby - jak Cie widza, tak Cie pisza... Jak czytaja tak interpretuja.
Oczywiscie interpretacja zalezy od persperktywy, kazdy ma inna.  Perpspektywe krytyczna kreuje nasza wiedza, wykszalcenie i doswiadczenie zyciowe, wiec naprawde nic dziwnego, ze kazda z nas ma zupelnie inny punkt widzenia na sprawy.
Dzieli nas przepasc - 20 lat doswiadczenia zyciowego, 15 lat doswiadczenia zawodowego i kilka poziomow wyksztalcenia. Nic naprawde dziwnego, ze nie mozemy znalezc konsensusu.
Konsensus znajdziemy, za jakies 15 lat, o czym pisalam juz wczesniej.

Co do mojego idealnego zycia.
Kazdy ma zycie takie, na jakie sobie zapracowal.
Kazdy ma rodzine taka jaka sobie uksztaltowal.
Ja jestem ze swojego zycia i rodziny bardzo zadowolona. Co wcale nie oznacza, ze jest ono idealne z kazdego punktu widzenia.
Jest idealne z mojego punktu widzenia i mam prawo wykazywac z tego powodu zadowolenie.
Z czyjejs perspektywy moze wcale nie byc idealne, a wrecz do luftu. Aczkolwiek schizofrenia by tracalo, gdybym probowala oceniac swoje zycie z perspektywy innych.

DLaczego tak bardzo irytuje, ze ktos ma dobre poukladane zycie???
Rozumiem, ze dozwolone jest byc tylko przegranym?
Takich ludzi sie lubi, bo sa taaaacy biedni. Mozemy im pomoc, rozczulic sie nad nimi. A tym samym dowartosciowac siebie.
A coz poczac z takimi idealasami????
No tylko wyklac, bo przeciez tylko irytuja ta swoja doskonaloscia....

Mysle, ze latwiej by CI sie zylo, gdybys byla nieco pozytywniej nastawiona do swiata, zwlaszcza jezeli nie mozesz go zmienic.
Negatywne nastawienie do wszytskiego i wszytskich zwieksza tylko Twoja frustracje.
Kiedys znalazlam taka zlota mysl: "Jesli nie mozesz pokonac wroga, zaprzyjaznij sie z nim". Sprobuj wiec moze...
Szkoda, ze nie ma przy Tobie jakiejs uporzadkowanej doroslej osoby, ktora pomoglaby Ci odnalezc sie w tej sytuacji.
Moze porozmawiaj z mama, o Twoich rozterkach i watpliowosciach. W koncu mamy od tego sa.

Offline KamiLka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
  • <3
    • Status GG
« Odpowiedź #104 dnia: 16 Paź 2008, 05:27:06 »
nie irytuje mnie ze ktos ma poukladane zycie, bron boze.
irytuje mnie ze ludzie tak bardzo sie z tym obnosza, jak by wszystkich interesowalo jak to cudownie wychowali dzieci i jak wysokie stanowisko maja a jakby mogli to by powklejali zdjecia z ekskluzywnych wakacji w Egipcie przy swoim nicku, aby pokazac jak dobrze im sie powodzi :)

prosze mi uwierzyc, ze duzo osob zazdrosci mi mojego nastawienia do zycia. jestem okrutnie pozytywnie nastawiona do swiata, ale nie jestem w stanie polubic rzeczy ktorych nienawidze, tylko dlatego ze komus tam w oddali nie podoba sie moj punkt widzenia i to ze powiedzialam cos nie po tej osoby mysli. ooops przepraszam, ale to sie zdarzy zapewne jeszcze wiele razy :)

hehe moze w nastepnym poscie napisze mi pani namiary do jakiegos na prawde dobrego psychologa ?
wiem co mam robic ze swoim zyciem, a moja mama doskonale radzi sobie z obowiazkami matki :)

czy ja wspomin alam cos o jakichkolwiek rozterkach i watpliwosciach ? nie wydaje mi sie :)

dobrej nocy i udanej reszty ferii tym ktorzy je maja :)
"Nigdy nie można oznaczyć z pewnością, gdzie się w kobiecie anioł kończy, a diabeł poczyna."

Hakuna Matataaa : DDD

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #104 dnia: 16 Paź 2008, 05:27:06 »

Jak w Dani są rozliczane nadgodziny?

Zaczęty przez kyniu113Dział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 7216
Ostatnia wiadomość 21 Cze 2011, 19:25:34
wysłana przez @ae@
SZUKAM PRACY W DANI

Zaczęty przez arturo72Dział Praca w Danii